Οι παγκόσμιες μετοχές υποχωρούν λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και την πιθανότητα ότι μπορεί να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, εξηγεί η ελβετική UBS.
Ο δείκτης «βαρόμετρο» στην αγορά των ΗΠΑ S&P 500 έχασε 3,2% μετά και την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 0,2%, η οποία σηματοδότησε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση για τον δείκτη και πλέον υποχωρεί κοντά στο 16% από τότε που σημείωσε υψηλό ρεκόρ στις αρχές Ιανουαρίου.
Ο τομέας της τεχνολογίας, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί 4,3% σε ακόμη χειρότερη επίδοση, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 2,8%.
Το Bitcoin υποχώρησε κατά 9,5%, και έχει πλέον υποχωρήσει πάνω από 50% από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το Νοέμβριο πέρυσι.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε για λίγο το 3,2% στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές πριν υποχωρήσει στο 3%.
Το κεντρικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας είναι ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει θετική τους επόμενους 12 μήνες και ότι ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Απρίλιο αναμένεται την Τετάρτη και το consensus μεταξύ των οικονομολόγων είναι για τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος ρυθμός μειώνεται από 8,5% στο 8,1% και ο μηνιαίος ρυθμός από 1,2% σε 0,2%.
Η πτώση του πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό σύσφιξης της Fed αφού οι αγορές έχουν ήδη κινηθεί γρήγορα και τιμολογούν αύξηση των επιτοκίων της Fed 270 μονάδες βάσης φέτος.
Οι συστάσεις της UBS στις κατηγορίες των επενδύσεων
Η UBS προτιμά και συστήνει τομείς που θα πρέπει να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.
Η δεύτερη πρόταση είναι να δημιουργήσουν οι επενδυτές αντισταθμιστικά μέτρα στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα ευρύτερα εμπορεύματα σημείωσαν καλές επιδόσεις ιστορικά κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού και πρέπει να αντιπροσωπεύουν ένα αποτελεσματικό γεωπολιτικό αντιστάθμισμα, δεδομένου του κινδύνου διαταραχών του εφοδιασμού. Τα εμπορεύματα (και οι ενεργειακές μετοχές) ήταν από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που απέδωσαν θετικά μέχρι στιγμής το 2022.
Η τρίτη πρόταση είναι να περιλάβουν το δολάριο ΗΠΑ στα χαρτοφυλάκιό τους γιατί μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως μια καλή αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου βραχυπρόθεσμα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από τις ροές ασφαλούς καταφυγίου, την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων των ΗΠΑ και τη θέση των ΗΠΑ ως καθαρού εξαγωγέα ενέργειας. Ο δείκτης DXY του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο 8% μέχρι στιγμής φέτος και 5,5% από την αρχή του τριμήνου τον Απρίλιο.
Η τέταρτη πρόταση είναι η προσθήκη έκθεσης σε αμυντικούς μετοχικούς κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη. Η UBS εκτιμά ότι αυτή η προσθήκη μπορεί να μειώσει τη συνολική μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου, καθώς ο φαρμακευτικός τομέας είναι παραδοσιακά σχετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια κινήσεων μείωσης του κινδύνου και οι αποτιμήσεις του φαίνονται μη απαιτητικές.
Τέλος, η UBS το πέμπτο μέτρο που προτρέπει τους επενδυτές είναι η διαχείριση του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων μέσω των ομολόγων σε τομείς αξίας, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί μετά την άνοδο των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Η UBS βλέπει ευκαιρίες σε ομόλογα με κριτήρια τη περιβαλλοντική, την κοινωνική και τη διακυβέρνηση (ESG) και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης.