Στην πρώτη θέση για να ωφεληθούν από τον κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την UBS, η οποία βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, έως 56% για τις μετοχές τους, με τις ανταμοιβές προς τους μετόχους ιδιαίτερα ελκυστικές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η UBS, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος «αναδύεται έντονα» και θα επιβραβεύσει τους μετόχους. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό ανοδικό περιθώριο, στο πλαίσιο της μακροοικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.
Γι’ αυτό και η ελβετική τράπεζα βλέπει ισχυρή άνοδο και δυνατότητες για διανομές πέρα από τα συντηρητικά σχέδια των διοικήσεων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,32 ευρώ, για την Eurobank στα 2,74 ευρώ, για την Εθνική στα 11,20 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,80 ευρώ. Για τις τέσσερις μετοχές διατηρεί τη σύσταση buy, δηλαδή αγορά.
Οι συστάσεις της UBS
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε ένα πλαίσιο GEM και ευρωπαϊκών τραπεζών, κατά την UBS.
Η Εθνική είναι η κορυφαία επιλογή της για ποιοτική έκθεση στην ιστορία ανάκαμψης της Ελλάδας, υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, καλή πιστωτική ποιότητα, δυνατότητα επιστροφής πλεονάζοντος κεφαλαίου.
Η Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή της για πιθανό rerating, αξιοσημείωτη ιστορία ανάκαμψης, καθώς τα NPE της έχουν ομαλοποιηθεί, σταθερή κερδοφορία, αλλά ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση.
Η Eurobank έχει ανοδικά περιθώρια από την εξαγορά της HBC, της περιφερειακής διαφοροποίησης σε Κύπρο και Βουλγαρία, προσφέροντας υψηλή κερδοφορία και ευελιξία κεφαλαίου, αν και στα αρνητικά της είναι το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Τέλος, η Alpha Bank είναι ένας κορυφαίος δανειστής του εταιρικού τομέα με κεφάλαια που ενισχύονται από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία, αλλά έχει χαμηλότερη κερδοφορία, ιδιαίτερα χαμηλότερο NIM, αλλά και υψηλές δυνατότητες διανομής σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Οι εκτιμήσεις της UBS για τα θεμελιώδη
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από έναν επενδυτικό κύκλο που διευκολύνεται από τα ευρωπαϊκά ταμεία RRF και μια ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, κατά την UBS, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ισχυρός εταιρικός πιστωτικός κύκλος με πρόβλεψη για αύξηση των επιδόσεων δανείων στο 8,7% ετησίως (2023-2026).
Αν και τα επιτοκιακά περιθώρια (NIM) λειτουργούν πλέον ανασταλτικά, οι δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου παρέχουν κάποια προστασία, όπως και η σταθερή αύξηση των δανείων. Οι προοπτικές για ισχυρή αύξηση των εσόδων από F&C υποστηρίζουν επίσης τα έσοδα μεσοπρόθεσμα.
Τα NPEs έχουν ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με τη UBS να βλέπει τον πιστωτικό κίνδυνο να παραμένει ευνοϊκός και να προκαλεί καθοδική έκπληξη.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε ένα πλαίσιο GEM και ευρωπαϊκών τραπεζών
Η πορεία της οικονομίας
Σε επίπεδο οικονομίας, η UBS δηλώνει αισιόδοξη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ που βασίζεται στον τουρισμό, ένα ισχυρό καταναλωτικό περιβάλλον που υποβοηθήθηκε από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις εισροές RRF (15 δισ. ευρώ από 36 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής) και καμία σημαντική δημοσιονομική οπισθοδρόμηση (πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού).