Στις πρώτες της εκτιμήσεις αναφορικά με τη συμφωνία ανάμεσα σε Alpha Bank και Unicredit σε Ελλάδα και Ρουμανία προχώρησε η UBS.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, «oι συμφωνίες της UniCredit Bank με την Alpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία αφορούν σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτο, δεσμευτική προσφορά για τη συγχώνευση της ρουμανικής θυγατρικής της UniCredit Bank με την Alpha Bank Romania (μέσω συμφωνίας σε μετρητά για τίμημα 300 εκατ. ευρώ),η οποία θα οδηγήσει την UniCredit Bank να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας, ενώ η Alpha Bank θα κατέχει το υπόλοιπο 9,9%. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12% βάσει του συνολικού ενεργητικού, και με το κλείσιμο να αναμένεται το 2024.
Δεύτερο, η σύναψη στην Ελλάδα συμφωνίας διανομής Bancassurance unit-linked και σε αμοιβαία κεφάλαια με τη δυνατότητα επέκτασης σε εταιρικά και άλλα προϊόντα πληρωμών με την πάροδο του χρόνου, με την αγορά από την UniCredit Bank του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Life Insurance, θυγατρικής της Alpha Bank.
Τέλος, η UniCredit Bank προσφέρθηκε να αγοράσει το 9% του μεριδίου που κατέχει στην Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ, με αμελητέα επίπτωση στο δείκτη CET1 της UniCredit Bank. Σε περίπτωση που η διαδικασία του ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, η UCG δεσμεύεται να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχών σε ποσοστό χαμηλότερο του5%», επισημαίνει η τράπεζα UBS.
«Οι οικονομικές συνέπειες στην UniCredit Bank θα είναι μέτριες, αύξηση κερδών 1,5% και μείωση στο δείκτη κεφαλαίων CET 1 κατά 0,15%. Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση για ετήσια προσαύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ (περίπου 1,5% του ομίλου) μπορεί να προκύψει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Alpha στο α’ εξάμηνο και την προσθήκη στις συνέργειες κόστους και σε μικρότερο βαθμό από τα οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της UniCredit Bank στην Alpha», εκτιμά η UBS.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η UniCredit Bank θα υποστεί μια μείωση στο δείκτη CET1 με την ενοποίηση των RWA ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες. Η Ρουμανία ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αντίθετα όμως η συμμετοχή της Alpha μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα των επενδυτών. Οι επενδυτές θα εφαρμόσουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα δύο μέρη της συμφωνίας
Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UniCredit Bank σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένουμε ελάχιστες αντιδράσεις σχετικά με (i) τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα χώρα της αγοράς μέσω της αύξησης κατά 30-40% των δανείων/καταθέσεων και (ii) την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UniCredit Bank να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα. Αντίθετα, θα αναμέναμε περισσότερες επενδυτικές ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Alpha, δεδομένου ότι η UniCredit Bank δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα», ολοκληρώνει τις πρώτες σκέψεις της η UBS.