Το πρόγραμμά της για την προστασία από τσουνάμι, το οποίο επεκτείνεται στις ακτές της Μεσογείου, όπου εξάλλου θεωρείται πιθανό ένα παλιρροϊκό κύμα στις επόμενες δεκαετίες, παρουσίασε η UNESCO.
Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους, η UNESCO διαθέτει περίπου 10 κέντρα συναγερμού σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του CENALT στα περίχωρα του Παρισιού. “Ακόμη και το ιδανικό σύστημα προειδοποίησης θα είναι άχρηστο, εάν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν”, εξηγεί ο Μπερνάρντο Αλιάγκα, επικεφαλής του προγράμματος της UNESCO για την αντιμετώπιση τσουνάμι.
Η πλειονότητα των τσουνάμι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα επηρέασαν κατοίκους παράκτιων περιοχών στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι εξοικειωμένοι με την απειλή τσουνάμι.
Το πρωτόκολλο ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή στις Κάννες προβλέπει τη μετάδοση μηνυμάτων – στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα – μέσω 383 μεγαφώνων, αμέσως αφότου σημάνει συναγερμό το CENALT (CENtre d’Alerte aux Tsunamis), εξηγεί ο Γιανίκ Φεράντ, επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Καταβάλλονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση μαθητών και ηλικιωμένων, τοποθετήθηκε ειδική σήμανση που υποδεικνύει το πλησιέστερο καταφύγιο (π.χ. μια πλατεία σε ύψωμα ή μακριά από την ακτή).
Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, οι Κάννες αναγνωρίστηκαν τον Ιανουάριο από την UNESCO ως η πρώτη γαλλική πόλη που κρίνεται “έτοιμη για (σ.σ. να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο) τσουνάμι” (“Tsunami Ready”). Η Μασσαλία και η Νίκαια θέλουν να βαδίσουν στα χνάρια των Καννών.