Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η UniCredit, έπειτα από τα πολύ καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Ο επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για το 2023 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον περιμένει ανάπτυξη 2,4%. Για το 2024, οι αναλυτές αναθεωρούν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη στο 1,4% από 1,5%.
Όπως σημειώνει η UniCredit, η επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντισταθμίζει τις υποβαθμίσεις που σκόπευε να κάνει για το δεύτερο εξάμηνο.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει αρκετά ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, όμως θα αρχίσει να επιβραδύνει από το φθινόπωρο, καθώς η θετική επίδραση από τον τουρισμό εξασθενεί, οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων γίνονται εμφανείς στην πραγματική οικονομία και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει τις βιομηχανικές παραγγελίες.
Άλλωστε, οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν σταθερή ανάπτυξη μέχρι τον Αύγουστο, λόγω της ισχυρής δυναμικής των υπηρεσιών και της ανθεκτικής μεταποίησης. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επίσης στηρίζει τις προοπτικές της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, η UniCredit σημειώνει ότι η επιτάχυνση της διάθεσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις, ιδίως στις κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στον εξοπλισμό. Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αμβλύνει εν μέρει τις επιπτώσεις από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την επιδότηση ρεύματος, αναμένεται να προστατεύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από την επιβράδυνση των μισθών και από την αύξηση των επιτοκίων.
Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα
Παρότι η αντίδραση της αγοράς των ομολόγων στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS ήταν περιορισμένη, η UniCredit τονίζει πως πρόκειται για καλά νέα για την χώρα, για αρκετούς λόγους.
– Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση χονδρικής για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς διευρύνει την βάση των collaterals.
– Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που συνήθως απαιτεί αξιολόγηση investment grade από τουλάχιστον έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, (S&P, Moody’s ή Fitch). Η UniCredit πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματιστεί τα reviews τους για την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.