Τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης, ανέλυσε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Η κλιματική αλλαγή, τόνισε, είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις της αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς το θεσμικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως αλλάζουν και τις προτιμήσεις και συνήθειες των καταναλωτών, τις προτιμήσεις των επενδυτών βάσει κριτηρίων ESG, καθώς και τις προτεραιότητες ως προς τα δημόσια και ιδιωτικά έργα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Net Zero στόχοι σχετίζονται με έναν ευρύτερο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Ο ρόλος των τραπεζών στη μετάβαση είναι κομβικός, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης και επισήμανε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν:
Πρώτον, οι τράπεζες θα πρέπει να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο στους τομείς δραστηριότητάς τους, προκειμένου να δίνονται τα απαραίτητα κίνητρα και αντικίνητρα στους πελάτες ανάλογα με το πόσο έχουν προχωρήσει σε θέματα ESG. Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που υιοθέτησε μια σύγχρονη και εξειδικευμένη ανά κλάδο διαδικασία αξιολόγησης κριτηρίων ESG, ενώ με τη συνδρομή της Ένωσης Τραπεζών και της Τειρεσίας, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν από την αρχή του έτους υιοθετήσει ένα κοινό πλέγμα ερωτηματολογίων προκειμένου να είναι εφικτή η ESG αξιολόγηση των πελατών βάσει κοινών παραμέτρων.
Δεύτερον, καλούνται να ενσωματώσουν παράγοντες ESG στο επιχειρηματικό μοντέλο τους. Και εδώ η Εθνική Τράπεζα πρωτοπορεί σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Με την ένταξή της στην πρωτοβουλία NZBA (Net Zero Banking Alliance), δεσμεύτηκε σε στόχους απεξάρτησης από τον άνθρακα σε τομείς/χαρτοφυλάκια προτεραιότητας καθώς και σε ετήσια αναφορά προόδου ως προς την επίτευξη αυτών των στόχων.
Τρίτον, οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη βιώσιμη ενέργεια με καινοτόμες ιδέες και τρόπους. Χρειαζόμαστε καινοτόμες χρηματοδοτικές συναλλαγές, όπως αυτή που συνάψαμε με τη HELLENiQ ENERGY ύψους έως €766 εκατ., η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο καινοκτόμες αντίστοιχες συμφωνίες πανευρωπαϊκά.
Τέταρτον, εκτός από το δανεισμό, θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενεργειακή μετάβαση των εταιρειών. Και εδώ η Εθνική Τράπεζα θα λανσάρει στο τέλος του τρέχοντος μήνα νέο καινοτόμο προϊόν το οποίο θα μας επιτρέψει να παρέχουμε πρακτικά σταθερό κόστος ρεύματος σε παραγωγούς ενέργειας μέσω χρηματοοικονομικών μέσων αντιστάθμισης κινδύνου.
Στη συνέχεια, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των ψηφιακών υπηρεσιών και του embedded finance.
Οι πελάτες του σήμερα και του αύριο δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, σημείωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 97% των συναλλαγών μας εξυπηρετείται μέσα από τα ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας με πάνω από 100 εκατομμύρια εγχρήματες συναλλαγές το χρόνο, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τις ψηφιακές μας υπηρεσίες κάθε μήνα.
Για το embedded finance, εξήγησε ότι πρόκειται πρακτικά για την ενσωμάτωση χρηματοοικονομικών εργασιών σε καθημερινές καταναλωτικές ή άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. με τη μορφή online πληρωμών ή online χορηγήσεων δανείων στα σημεία πώλησης.
Τέλος, επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή τραπεζική αλλά και την καινοτομία της στη διάθεση υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας των APIs, αναφέροντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τη στρατηγική συνεργασία με την Epsilon Net.