Κατά περισσότερο από 1/5 αυξήθηκε ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Πιο συγκεκριμένα:
- Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 22,9%.
- Αντίθετα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, εμφάνισε μείωση 0,04%.
- Ο μέσος γενικός δείκτης του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2020, κατέγραψε άνοδο 25,6% έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε στη σύγκριση μεταξύ 2019 – 2020.
Όσον αφορά την ετήσια επίδοση του Δεκεμβρίου (22,9%), κατά κύριο λόγο οφείλεται στις εξής μεταβολές:
- Αύξηση κατά 23,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας τροφίμων.
- Αύξηση κατά 17,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
Ο τζίρος εξωτερικής αγοράς, ταυτόχρονα, ενισχύθηκε κατά 36,6%, ενώ ο τζίρος εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 15,6%.
Στους επιμέρους κλάδους, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος παρουσιάστηκε στους εξής τομείς:
- Bιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών 109,5%
- Εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων 109,9%
- Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 132,2%
Ενδεικτικό της θετικής τάσης είναι το γεγονός ότι μόνο σε έναν επιμέρους κλάδο σημειώθηκε κάμψη: Στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, η οποία μειώθηκε κατά 79,9%, στο πλαίσιο και της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.