Με την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια να αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2030, η Bank of America εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου πλησιάζει στο αποκορύφωμά της και ακόμη και η μαζική ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας δε θα σταματήσει την τάση αυτή.
«Η ζήτηση αργού κρατιέται από μια κλωστή», ανέφερε η τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμά της. «Ακόμη και με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κάτω από 3% ετησίως μέχρι το 2030. Με τη σειρά της, η χρήση πετρελαίου μπορεί να δυσκολευτεί να αυξηθεί πάνω από 1% ετησίως».
Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει υποστεί σημαντική μείωση από τη δεκαετία του 2000, πέφτοντας από μέσο όρο 6,5% σε 4,9% αυτή τη δεκαετία. Για τα επόμενα χρόνια, τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Κίνα και την Ευρώπη θα κρατήσουν την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ καθηλωμένη στο 3%-3,5%.
Αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει. Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να παρέχουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας στη χώρα, με την ηλιακή ενέργεια να εκτιμάται ότι θα γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας φέτος.
Σε διεθνές επίπεδο, η υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας θα συνεχίσει να αποτελεί σοβαρό παράγοντα για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, δήλωσε η BofA. Ακόμη και αν η κυβέρνηση Τραμπ περιορίσει επιτυχώς τις πολιτικές που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα ή την αιολική ενέργεια, η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ισχυρή παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το Business Insider, η BofA δεν είναι ο πρώτος οργανισμός που κάνει λόγο για αποκορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Τέτοιες προβλέψεις είναι κεντρικές σε μια συζήτηση μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ο ΙΕΑ, τέλος, αναμένει ότι η ζήτηση αργού θα κορυφωθεί πριν από το 2030.