«Τρικυμία» στην τουρκική λίρα προκαλεί τα ελληνοτουρκικά καθώς και η νέα έξοδος του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας. ,
Καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος αυξάνει, οι πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος εντείνονται.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 7,9 λίρες ανά δολάριο.
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας εξαιτίας του κοροναϊού έχουν οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχοντας χάσει περισσότερο από το 25% της αξίας της από τις αρχές του έτους.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά τα ισχυρά κέρδη της Τρίτης. Ειδικότερα, το Brent χάνει 0,4% στα 42,32 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI υποχωρεί επίσης 0,4% στα 40,05 δολ. το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι η υπερπροσφορά που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μπορεί να υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη βάζει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ζήτησης, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
Στην τελευταία της έκθεση για την αγορά, η IEA αναφέρει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε επίπεδα 9% χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο προ της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο που αποθηκεύεται σε πλωτές δεξαμενές στη θάλασσα υποχώρησε «ραγδαία» σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, στο αποκορύφωμα της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της ζήτησης.
Η υπηρεσία πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική για τις προοπτικές της ζήτησης τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις ανεπτυγμένες οικονομίες θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
Η αύξηση των κρουσμάτων «αυξάνει τις αμφιβολίες για τις αντοχές της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και σε αυτό το πλαίσιο για την αναμενόμενη ανάπτυξη της ζήτησης», προειδοποιεί η IEA.