Τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας πρώιμης παιδικής ηλικίας ή και την προσθήκη νέων θέσεων σε υπάρχοντα, χρηματοδοτεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τους Δημάρχους, αλλά και τους ιδιοκτήτες βρεφικών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, με επιστολή της προς:
την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα, η οποία δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση του ΥΚΟΙΣΟ και στους ΟΤΑ α΄ βαθμού,
την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και
τον Σύλλογο Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ),
να αξιοποιήσουν το επιδοτούμενο πρόγραμμα προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες δημοτικούς σταθμούς ή να δημιουργήσουν και νέες.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ βαθμού.
Το ύψος της επιδότησης – ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους (μέγιστο ποσό 300.000 ανά σχέδιο) και οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
Μόνιμο εξοπλισμό για την λειτουργία του σταθμού
Απαιτούμενες προπαρασκευαστικές και υποστηρικτικές μελέτες
Η έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης από τους υποψήφιους δικαιούχους, η οποία γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://vns-2-0.tee.gov.gr/ και διαρκεί μέχρι την εξάντληση του ποσού των 70 εκατ.ευρώ.
Εάν όμως κάθε βρεφονηπιακός είναι ανεξάρτητη επιχείρηση με δικό του ΑΦΜ, τότε μπορούν να υποβληθούν ξεχωριστές προτάσεις. Επιχειρήσεις- εργοδότες που υποβάλλουν αίτηση ως κοινοπραξία δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση και ως μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ, ανά σχέδιο/πρόταση.
Σημειώνεται ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) των επιλέξιμων δαπανών θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος απαλλάσσεται από το καθεστώς Φ.Π.Α. στο σύνολο των δραστηριοτήτων του.
Η προθεσμία υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων είναι έως την 28η Φεβρουαρίου 2026.
Η ενίσχυση στους δικαιούχους θα καταβληθεί με:
- Καταβολή προκαταβολής 40% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ζητηθεί, με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής,
- Ενδιάμεση/σες καταβολή/λές,
- Αποπληρωμή