Χαμηλότερα από το προσδοκώμενο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός Ιανουαρίου στη Βρετανία, δίνοντας «ανάσα» σε καταναλωτές, αλλά και τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (BoE), οι οποίοι στην τελευταία συνεδρίαση διχάστηκαν για την επόμενη κίνηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 4% σε ετησιοποιημένη βάση, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων και τις προβλέψεις της τράπεζας της Αγγλίας, αναμένονταν ελαφρώς υψηλότερες πιέσεις στις τιμές, της τάξης του 4,1%.
Ακόμη σημαντικότερος είναι ο δείκτης για τον πληθωρισμό υπηρεσιών, που διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι προβλέψεων για 6,6% τον Ιανουάριο.
Παρότι η BοΕ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διολισθήσει κάτω από τον στόχο του 2% μέσα στους επόμενους μήνες, οι αρμόδιοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής προσεγγίζουν πολύ προσεκτικά το ζήτημα, με την αγορά εργασίας να παραμένει «σφιχτή» και τη βρετανική οικονομία να επιδεικνύει σημάδια ανθεκτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με ισχυρό ρυθμό, το οποίο εν μέρει αντισταθμίζει τις θετικές επιπτώσεις της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Διχασμένοι οι policymakers
Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα για τέταρτο μήνα. Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ότι το διοικητικό συμβούλιο εμφανίστηκε διχασμένο, καθώς -κόντρα στις προβλέψεις της αγοράς- έξι αξιωματούχοι ψήφισαν να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο υψηλό 16ετίας του 5,25%, δύο ψήφισαν να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες βάσης και ένας ψήφισε να μειωθεί. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που οι αξιωματούχοι ψηφίζουν διαφορετική κατεύθυνση για τα επιτόκια στην ίδια συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διάρκεια για την οποία τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε αυτό το ύψος «θα παραμείνει υπό εξέταση». Η φράση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.