Έρευνα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης δρομολογούν οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στη Βρετανία, καθώς η στροφή στην εμπορική αξιοποίηση του AI από αυξανόμενο αριθμό εταιρειών έχει φουντώσει την ανησυχία για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων αλλά και τη διαταραχή που μπορεί να προκληθεί στην αγορά εργασίας.
Η αρχή του Competition and Markets Authority (CMA) δήλωσε πως δέχτηκε συνεχείς εκκλήσεις να βάλει στο μικροσκόπιο τον κλάδο και τα συστήματα όπως το ChatGPT, οπότε ξεκινά ευρεία έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένεται να δημοσιευτεί περίπου το Σεπτέμβριο.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του CMA, Σάρα Κάρντελ, σχολίασε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να… μεταμορφώσει τους όρους του ανταγωνισμού, οπότε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να προστατευτούν.
Μέτρα και από την Ουάσιγκτον
Το θέμα του ΑΙ ήταν και το αποκλειστικό θέμα συζήτησης σε συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο νωρίτερα υπό την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, με ηγετικά στελέχη αμερικανικών Big Tech που δραστηριοποιούνται στον τομέα, όπως η Alphabet και η Microsoft.
Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που έχουν σαν στόχο να μειώσουν το ρίσκο από την μη ελεγχόμενη ανάπτυξη του κλάδου. Συγκεκριμένα έγινε λόγος για το ρίσκο από περιπτώσεις απάτης, από την παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας.
Κατά την Καμίλα Χάρις αποτελεί βασική ευθύνη των εταιρειών του κλάδου να βεβαιωθούν πως τα προϊόντα τους στον τομέα του ΑΙ είναι ασφαλή, πριν διατεθούν προς χρήση στο κοινό.
Στο πλαίσιο αυτού οι δημιουργοί ΑΙ συμφώνησαν τα συστήματα τους να αξιολογηθούν δημοσίως στο φετινό μεγάλο συνέδριο κυβερνοασφάλειας Defcon 31 από ειδικούς του κλάδου. Η αξιολόγηση από ανεξάρτητους ειδικούς θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις των διαφόρων μοντέλων ΑΙ στην κοινωνία.