Το ποσό των 5 δισ. λιρών ετησίως θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα που φέρνει η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση των Εργατικών αναγνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις θα καταλήξουν να πληρώνουν περισσότερα, μεταξύ άλλων για τις μεταρρυθμίσεις στις αποδοχές ασθενείας, την άδεια πατρότητας και το διοικητικό κόστος.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Αντζελα Ράινερ μιλώντας στο βρετανικο κοινοβούλιο πριν από τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι περισσότεροι εργοδότες συμμορφώνονται ήδη με τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Επέμεινε ότι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την οικονομία να αναπτυχθεί, λέγοντας ότι «Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις γνωρίζουν ήδη ότι ισχυρά δικαιώματα των εργαζομένων σημαίνουν ισχυρές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Τα εργατικά συνδικάτα στη Βρετανία εκτιμούν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Στάρμερ, ιδιαιτέρως μετά την περίοδο της διακυβέρνησης των Τορις αλλά δείχνουν επιφυλακτικοί καθώς όπως λέει η Κριστινα ΜακΑνι, γενική γραμματέας της UNISON, μιας από τις μεγαλύτερες εργατικές ομοσπονδίες , «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Όπως λέει, η εισαγωγή του νομοσχεδίου θα είναι μόνο η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Μέχρι να γίνει νόμος, πολλά μέτρα θα συναντήσουν σκληρή αντίδραση. Η UNISON θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τους συμμάχους μας για να βεβαιωθεί πως ό,τι δημοσιεύεται δεν εξουδετερώνεται ή δεν καταργείται από εκείνους με κεκτημένα συμφέροντα που προσπαθούν να απωθήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.»
Πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου η γενική γραμματέας της UNISON, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Όταν οι εργοδότες και το προσωπικό τους έχουν καλύτερες σχέσεις, οι χώροι εργασίας είναι πιο παραγωγικοί, η οικονομία αναπτύσσεται και όλοι ωφελούνται.»