«Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εδώ». Τον τίτλο αυτό χρησιμοποιεί η Washington Post σε άρθρο της στο οποίο υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι δύσκολη για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
«Μπορεί όλοι να έχουν προχωρήσει γιατί η Ελλάδα δεν απειλεί να ρίξει τα άλλα κομμάτια του ντόμινο της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο οι κάτοικοί της είναι κολλημένοι ακόμα στη χειρότερη κατάρρευση που έχει σημειωθεί σε πλούσια χώρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, αναφέρει το protothema.
Επικαλούμενος τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι μπορεί να χρειαστούν άλλα 10 χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2007. «Και αυτό μόνο αν δεν υπάρξει και άλλη φάση ύφεσης. Δύο χαμένες δεκαετίες είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα» είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του συντάκτη.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο έγκειται στο ότι η Ελλάδα κατέγραψε συνολική ανάπτυξη μόλις 2,8% στα πρώτα τέσσερα χρόνια στα οποία θα ανέμενε κανείς να επανακάμπτει. «Για να καταλάβετε τη διαφορά, στο ίδιο διάστημα στη μεγάλη ύφεση του '30 οι ΗΠΑ έτρεχαν με ανάπτυξη 30,2% ενώ η Αργεντινή το 2002 σημείωνε ανάπτυξη 26,9%» αναφέρει συγκεκριμένα.
«Η αληθεία είναι, όμως, ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι πιθανότατα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε χρεοκοπήσει και είχε φύγει από το euro το 2009. Θα υπήρχε περισσότερος άμεσος πόνος αλλά θα είχε κάνει τις διακοπές στο Αιγαιό τόσο φτηνές ώστε κανείς να μην μπορεί να της "χτυπήσει" ενώ και οι εξαγωτές θα είχαν γίνει πιο ανταγωνιστικές μέσα σε μια νύχτα επιτρέποντας την επιστροφή στην ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συμβαίνει σήμερα» συμπληρώνει ο συντάκτης.
Όπως επισημαίνει, την ίδια στιγμή, η απόφαση δεν ελήφθη γιατί η Ελλάδα είναι και σε μια νομισματική ένωση. Και εξηγεί στη συνέχεια: «Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από το να πεις ότι δεν θα αξίζει το ίδιο πια. Θα πρέπει να αντικαταστήσεις όλα τα χρήματα στις τράπεζες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να τις κλείσεις, και στο μεσοδιάστημα ο πανικός που θα επικρατήσει θα φέρει νέα πτώση στην οικονομία. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ. Το γεγονός ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το ευρώ ως τον εγγυητή της οικονομικής επιτυχίας είναι ο άλλος λόγος - και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».
«Και το ίδιο δεν πρόκειται να συμβεί με την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ με κάποια αισιοδοξία πιστεύει ότι το 2023 η Ελλάδα θα είναι 12,8 πιο φτωχή από ό,τι ήταν το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στην προ-υφεσιακή κορυφή περίπου το 2030. Έφτιαξαν μια έρημο και το αποκαλούν ανάκαμψη» καταλήγει το άρθρο.