Ο Κινέζος πρόεδρος Σι ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για σύνοδο κορυφής με άλλα κράτη του Κόλπου. Η αντίσταση στα "ζητήματα της Δύσης" συγκολλά τον αραβικό κόσμο και την Κίνα - και το Πεκίνο το εκμεταλλεύεται έξυπνα για να αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, σχολιάζει η Welt.
Όταν ο κόσμος μιλάει για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών, δεν σκέφτεται απαραίτητα την Κίνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει συμμετάσχει μόνο μία φορά στο παρελθόν, το 2002 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η κινεζική ομάδα απέτυχε επίσης να προκριθεί στο Κατάρ.
Παρ' όλα αυτά, ο πρεσβευτής της Κίνας στο εμιράτο, Ζου Τζιάν, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, το οποίο απαγορεύεται στην ίδια την Κίνα: "Τα κινεζικά στοιχεία είναι σαν αστέρια που φωτίζουν το Κατάρ. Από τις υποδομές μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, από τις νέες ενεργειακές επιχειρήσεις μέχρι τα ηλιακά εργοστάσια, από τον εξοπλισμό για τους Αγώνες μέχρι τα αναμνηστικά, το "made in China" βρίσκεται παντού στο Κατάρ".
Ο τελικός θα διεξαχθεί μπροστά σε 80.000 θεατές στο Lusail Cult Stadium, όπως είναι η επίσημη ονομασία του σε γερμανική μετάφραση. Κατασκευάστηκε από την China Railway Construction Corporation (CRCC), μια κρατική επιχείρηση που προέκυψε από τη Σιδηροδρομική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το στάδιο αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI), του σχεδίου του Σι Τζινπινγκ για την οικονομική κατάκτηση του κόσμου, γνωστό και ως "Νέος Δρόμος του Μεταξιού".
Από τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε το Κατάρ για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, σχεδόν όλα πήγαν στην Κίνα. Η China International Marine Containers Group από τη Shenzhen κατασκεύασε το στάδιο Ras Abu Aboud με 40.000 θέσεις από κοντέινερ, τα οποία θα επιστρέψουν στην αρχική τους χρήση με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο κινεζικός όμιλος Gezhouba Group βοηθά το Κατάρ να παράγει πόσιμο νερό από αλμυρό νερό και κατασκεύασε τη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού στον κόσμο για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Κινεζικές εταιρείες όπως η Sany και η Zoomlion συνεισέφεραν τους εκσκαφείς και τους γερανούς για τα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η εταιρεία Yutong κατασκεύασε 1500 λεωφορεία που ταξιδεύουν στο Κατάρ, μεταξύ των οποίων και 888, όχι τυχαία ένας τυχερός κινεζικός αριθμός, ηλεκτρικά λεωφορεία. Από κλιματιστικά μέχρι μπλουζάκια, ο κατάλογος των κινεζικών προμηθειών θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Παρόμοια κοσμοθεωρία
Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική ισχύ της Κίνας, αλλά και με την πολιτική της. Διότι είτε πρόκειται για τον εμίρη του Κατάρ είτε για τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον Αιγύπτιο στρατάρχη ή τον επικεφαλής της Fifa: βλέπουν τον κόσμο με παρόμοιο τρόπο με τον γενικό γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο δήλωσε στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου μία ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου: "Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για όσα κάναμε στον κόσμο τα τελευταία 3.000 χρόνια πριν αρχίσουμε να διδάσκουμε στους ανθρώπους μαθήματα ηθικής". Αυτό θα μπορούσε να είχε προέλθει από τον Σι Τζινπίνγκ. Θα ήταν μόνο πιο ακριβής ως προς τα έτη και θα το συνέδεε με 600 χρόνια αποικιακής ιστορίας.
Ούτε ο πρόεδρος της Fifa, η οποία μαστίζεται από καταγγελίες για διαφθορά, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος ως φορέας ενός τέτοιου μηνύματος. Αλλά η άποψη αυτή συμμερίζεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των αραβικών και αφρικανικών χωρών - και φυσικά στην επίσημη Κίνα.
Ενώ οι άνθρωποι στη χώρα μας εξοργίστηκαν ή γέλασαν με τη δήλωση του Ινφαντίνο, η εφημερίδα Global Times, η οποία εκδίδεται υπό την αιγίδα του οργάνου της ΚΚ Renmin Ribao, τον επευφημούσε: "Δυστυχώς, κάποιοι στις ΗΠΑ και στη Δύση αγνόησαν τις προσπάθειες του Κατάρ. Αντ' αυτού, ανέφεραν ξανά τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ζητήματα για να επικρίνουν το Κατάρ".
Μια τέτοια θετική κάλυψη του Κατάρ ταιριάζει πολύ στην Κίνα. Παράλληλα με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός Sinopec υπέγραψε 27ετές συμβόλαιο με το Κατάρ για την προμήθεια τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως. Δεδομένου του μεγέθους της, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ η Κίνα για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο Σι Τζινπίνγκ δεν ενδιαφέρεται αν οι λεσβίες και οι ομοφυλόφιλοι διώκονται στο Κατάρ. Διατηρεί μια αμοιβαία "ανοχή" με τους Άραβες ηγέτες. Δεν παρεμβαίνουν όταν ο Σι διώκει τους μουσουλμάνους Ουιγούρους.
Persilschein για την καταπίεση των Ουιγούρων
Αντιθέτως, το 2019, 37 κράτη από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική υπέγραψαν διπλωματικό σημείωμα στο οποίο πιστοποίησαν την "αξιοσημείωτη επιτυχία" της Κίνας στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και Καζάκοι είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα αναμόρφωσης, βασανίζονται και βιάζονται.
Μεταξύ των υπογραφόντων την Persil ήταν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αρχικά το Κατάρ - αν και το Κατάρ αποσύρθηκε αργότερα με την αιτιολογία ότι ήθελε να παραμείνει "ουδέτερο" και να ενεργήσει ως "διαμεσολαβητής".
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε στην κινεζική τηλεόραση ότι η Λαϊκή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να "διεξάγει αντιτρομοκρατικές εκστρατείες και προγράμματα αποριζοσπαστικοποίησης για την εθνική της ασφάλεια". Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, το ένα τέταρτο του σαουδαραβικού πετρελαίου ρέει εκεί. Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι κατασκευάζουν σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μέκκας και Μεδίνας, μήκους 453 χιλιομέτρων. Αναμένεται να μεταφέρει 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Όχι μόνο οι κυβερνήτες, αλλά και πολλοί πολίτες από το Κατάρ μέχρι τη Σαγκάη θα το υπέγραφαν: Η Δύση μιλάει για θέματα όπως η γλώσσα των φύλων ή τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε όταν άνθρωποι όλων των φύλων λιμοκτονούσαν στην Αφρική και την Ασία. Τώρα απελευθερώνονται με επιτυχία από τη φτώχεια τους - και η Δύση προσπαθεί και πάλι να τους πατρονάρει με τα θέματά της.
Η αντίσταση σε αυτό συγκολλάει αυτές τις χώρες μεταξύ τους. Και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στον αραβικό κόσμο, με τεράστια κινεζική υποστήριξη, είναι μια από τις ιστορίες επιτυχίας τους. Κινεζικές εταιρείες είναι επίσης παρούσες στα γήπεδα με τις διαφημίσεις τους. Με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα χορηγός σε αυτό το τουρνουά.
Επίσκεψη-έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη. Μετά την άφιξή του στο Ριάντ το βράδυ, προγραμματίζεται για την Πέμπτη συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων dpa. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης ηγέτες άλλων κρατών του Κόλπου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση κορυφής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Δεδομένου ότι ο Σι θεωρείται μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να πραγματοποιήσει μια αεροπορική επίσκεψη στο γειτονικό Κατάρ και να εμφανιστεί ως καλεσμένος-έκπληξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο - σε ένα γήπεδο που έχτισε η Κίνα. Αλλά από όλα τα πράγματα, μια επίσκεψη στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τον ίδιο όσον αφορά την εσωτερική πολιτική. Επειδή το μεγάλο γεγονός ήταν επίσης ένας λόγος για τις πανεθνικές διαμαρτυρίες στην Κίνα κατά της πολιτικής Zero Covid του Σι: Δεδομένου ότι πολλοί πολίτες ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους, δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν από το να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στο Κατάρ, είδαν ανθρώπους έξω, σε γεμάτα στάδια και χωρίς μάσκες. Άνθρωποι γιορτάζουν ανέμελα, ζητωκραυγάζουν και αγκαλιάζονται μεταξύ τους. "Ζούμε σε άλλο πλανήτη;", αναρωτιέται ένας χρήστης σε μια ευρέως διαδεδομένη ανάρτηση στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter. Στο ακόμη πιο δημοφιλές WeChat, μπορεί κανείς να διαβάσει αναρτήσεις όπως αυτή: "Το μεγαλύτερο συμπέρασμα που πήρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο: κανείς δεν φοράει μάσκα και κανείς δεν φοβάται την πανδημία".
Αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο αντέδρασε στην αναταραχή του πληθυσμού και χαλάρωσε τους περιορισμούς τουλάχιστον κάπως: το Κρατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα νέο σχέδιο δέκα σημείων. Αυτό περιλαμβάνει τη χαλάρωση της καραντίνας, των τεστ PCR και των κλειδαριών.
Για ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα και για ήπιες πορείες της νόσου, θα πρέπει "κατ' αρχήν" να είναι δυνατή η απομόνωση στο σπίτι. Μετά από μία εβδομάδα καραντίνας στο σπίτι, απαιτούνται δύο αρνητικές εξετάσεις PCR για να μπορέσετε να κυκλοφορήσετε ξανά ελεύθερα. Οι στενές επαφές θα πρέπει να μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι τους για πέντε ημέρες και στη συνέχεια να κάνουν ελεύθερο τεστ.
Ίσως το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να έχει τελικά τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους. Αν συνέβαλε έμμεσα στην ανακοινωθείσα τώρα χαλάρωση των λουκέτων στην Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία θα είναι επίσης κερδισμένη - αλλά τότε όχι ο Σι Τζινπίνγκ, αλλά για μια φορά ο κινεζικός λαός.