«Η Ελλάδα σημείωσε το 2022 ένα ακόμη έτος ισχυρής ανάκαμψης του ΑΕΠ (+5%), σταθερή πολιτική και θετική απόδοση για τον δείκτη αναφοράς του Χ.Α. (+4%), παρά το αρνητικό παγκόσμιο περιβάλλον», εξηγεί η Wood & Company.
«Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις ελληνικές μετοχές και αναμένουμε ότι η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, με γνώμονα την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα και τη σταθερή βελτίωση των κερδών στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.
Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι η Eurobank με τιμή στόχο 1,50 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο 2,50 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 16,7 ευρώ και η Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα 26 ευρώ», αναφέρει η Wood & Company.
Την ίδια στιγμή η Wood παρακολουθεί τις μετοχές των Fourlis με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 5,70 ευρώ, ΓΕΚ Τέρνα σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα 12,8 ευρώ και τέλος Tιτάν με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 15 ευρώ. Ειδικά για την ΓΕΚ Τέρνα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι μεταξύ των ονομάτων που θα προσελκύσουν την προσοχή φέτος, δεδομένης της επικείμενης φημολογούμενης πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής. Ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, ενώ η εισφορά μετρητών από την ενδεχόμενη πώληση θα πρέπει να παρέχει ισχυρά θεμέλια για την εταιρεία.
«Από τις κορυφαίες επιλογές μας, παραμένουμε αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και αναμένουμε να συνεχιστεί η υπεραπόδοση έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ. Είμαστε θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι επιλογές μας για το 2023 είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Eurobank διαπραγματεύεται σε παρόμοιο δείκτη αποτίμησης P/E με την ΕΤΕ, αλλά με υψηλότερο δείκτη απόδοσης ROTE και πιο ελκυστική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εξαιρετικά φθηνή, με υπερβολικές εκπτώσεις 50-60% έναντι των ομοειδών της» , εξηγεί η Wood.
Από τις μη τραπεζικές τράπεζες μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, επαναλαμβάνουμε τον ΟΠΑΠ από τις κορυφαίες επιλογές μας για το 2023, ως βιώσιμη επένδυση που παράγει εισόδημα για τους επενδυτές.
Η Μυτιληναίος επίσης, λόγω των ισχυρών προοπτικών για τα εμπορεύματα για το 2023, σε συνδυασμό με τις έγκαιρες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να αποζημιώσουν τον όμιλο σε όρους παραγωγής εσόδων για το έτος», εξηγεί η Wood.
Η επιλογή μετοχών ήταν το κλειδί για τη δημιουργία απόδοσης το 2022, καθώς οι πέντε κορυφαίες μετοχές είχαν απόδοση πάνω από 30%. Η Motor Oil, η Terna Energy, η Jumbo, η Μυτιληναίος, η Εθνική Τράπεζα ήταν οι νικητές.
Η πολιτική αποτελεί εμπόδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταβλητότητα
Η αγορά ξεκίνησε το έτος σε έντονα θετικό έδαφος και τον Γενικό Δείκτη +3,6% ήδη, με κινητήρια δύναμη τον τραπεζικό τομέα με +10% φέτος. Κάποιοι από τους υστερούντες του 2022 επιστρέφουν, ιδίως η Alpha Bank με +15% και η ΔΕΗ με +9,3%. Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα της αγοράς ξεκίνησε σε πιο ανοδικό ρυθμό, υποβοηθούμενο από ένα πιο ευνοϊκό παγκόσμιο σκηνικό με τον δείκτη EuroStoxx 50 στο +7% φέτος και τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο +8,5%.
«Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023, δημοσιεύματα στον Τύπο ωστόσο, αναφέρουν ότι είναι πιθανή μια προγενέστερη ημερομηνία, με τον Απρίλιο ως ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές και το Μάιο για τις δεύτερες εκλογές. Για την αγορά, το καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνέχιζε την τρέχουσα δέσμη πολιτικών. Από αυτή την άποψη, μια ακόμη θητεία με απόλυτη πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία θα ικανοποιούσε τους επενδυτές, κατά την άποψή μας. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πειστικό προβάδισμα για το σημερινό κυβερνών κόμμα, αλλά ακόμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», εξηγεί η Wood.
Οι πιθανοί κίνδυνοι
Οι βασικές αρνητικές επιβαρύνσεις είναι οι εξής:
1) η μεταβλητότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από τις επερχόμενες εκλογές,
2) η υπερεπάρκεια μετοχών στον τραπεζικό τομέα, από την έναρξη των τραπεζικών εκποιήσεων από το ΤΧΣ (αν και αποτελεί θετικό μακροπρόθεσμο παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει την ελεύθερη διακύμανση)
3) οι παγκόσμιοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τουριστικές ροές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αρνητικά.
Η πρόβλεψή της για το πραγματικό ΑΕΠ για το 2023 είναι 1% το οποίο αυξάνεται σε 2,2% το 2024, σε ένα πλαίσιο συρρίκνωσης 1,3% για την Ευρωζώνη συνολικά. Οι προβλέψεις αυτές είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις του consensus του Bloomberg για 0,6% και 1,9%, αντίστοιχα, για το 2023 και το 2024.