Η Γερμανία ασκεί ισχυρές πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποδεχτεί διαβεβαιώσεις ότι το βάρος του χρέους της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον αν χρειαστεί, αντί μιας ριζικής ελάφρυνσης χρέους, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στην WSJ.
To Bερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την προσφορά, ακόμα και αν οι αξιωματούχοι του δεν είναι ικανοποιημένοι, ανέφεραν οι πηγές. Το ΔΝΤ βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση από την Ευρώπη να αποδεχθεί τις ελληνικές πολιτικές λιτότητας που δεν είναι τόσο συγκεκριμένες όσο οι περικοπές που θα ήθελε το Ταμείο.
Ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία και ορισμένοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να γίνει αυτό.
Όπως επισημαίνει η WSJ, η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι πως το Συμβούλιο του ελέγχεται από την Γερμανία, άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ, που δεν θέλουν να δουν μια νέα κρίση στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα αυτή αποδυναμώνει την απειλή του ΔΝΤ να αποσυρθεί από την ελληνική διάσωση αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
Η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη αυτήν την στιγμή με πολλά μέτωπα, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η προσφυγική κρίση και η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε αυτήν την εβδομάδα το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πώς θα αναδιαρθρωθούν τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Αν επιτευχθεί συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει την υπόσχεση ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης να κρατήσουν το χρέος της ευρωζώνης κάτω από συγκεκριμένο όριο. Η υπόσχεση αυτή θα προϋποθέτει την χαλάρωση των όρων ορισμένων δανείων της Ελλάδας «αν είναι αναγκαίο».