Η Ευρωζώνη είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης με την Ελλάδα, αλλά, μην ενθουσιάζεστε, μένει ακόμα πολύς δρόμος.
Έτσι παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον στην εφημερίδα Wall Street Journal.
«Η Αθήνα χρειάζεται πάρα πολύ τα χρήματα» και γι΄αυτό συμφώνησε στο πακέτο μεταρρυθμίσεων με τους δανειστές, που θα ξεμπλοκάρει τα χρήματα, λέει ο Νίξον και τονίζει πως «όπως είναι τα πράγματα τώρα, δεν πρόκειται να πάρει ούτε σεντ, αν δεν ικανοποιηθεί πλήρως το ΔΝΤ που ζητά ρύθμιση του χρέους».
«Το σκηνικό είναι έτοιμο για ακόμα μια σκληρή διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά μεταξύ του ΔΝΤ και των μελών της Ευρωζώνης, στα οποία ηγείται η Γερμανία. Θα μπορούσε να είναι μια άσχημη σύγκρουση», λέει ο Νίξον χαρακτηριστικά και απαριθμεί τις διαφωνίες μεταξύ των δύο μερών.
Αρχικά, σημειώνει, για το πόση είναι η ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα, σε σχέση και με τα πρωτογενή πλεονάσματα που μεσοπρόθεσμα αναμένουν οι πιστωτές. «Ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και για δέκα χρόνια, αλλά κανένας δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό», επισημαίνει ο Νίξον και προσθέτει πως το ΔΝΤ θα το επιθυμούσε στο 1,5% και αυτό να διατεθεί για μείωση φόρων, ή επενδύσεις και όχι στην αποπληρωμή του χρέους.
Κάτι τέτοιο όμως προσκρούει στις θέσεις των Ευρωπαίων, καθώς θα είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις περί αναλογίας χρέους – ΑΕΠ, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερους στόχους για πλεόνασμα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τονίζει ο αρθρογράφος.
Δεύτερη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να αφορά στο ποια μορφή θα έχει οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και επέκταση ωριμότητας.
«Όλες οι παράμετροι είναι πολιτικά τοξικές. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν αποκλείσει απλώς μια διαγραφή χρέους.
Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να σταθεροποιήσει τα επιτόκια, στα δάνεια της Ελλάδας, ώστε να μείνουν στα χαμηλά κόστη, αλλά κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τον ΕΜΣ με απώλειες», λέει ο Σάιμον Νίξον.
Οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να πείσουν το ΔΝΤ ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη και επομένως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης στην ελάφρυνση του χρέους, προσθέτει ο Νίξον και καταλήγει πως αυτό που θα ζητήσουν θα είναι την καταβολή των χρημάτων για το τρέχον πρόγραμμα και τίποτα άλλο στο μέλλον.
«Όμως το ΔΝΤ μπορεί να αποδειχθεί τόσο επίμονο στο θέμα του χρέους, όσο στις μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζει ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά τα δύο αποτυχημένα ελληνικά προγράμματα και το να χαλαρώσει τις απαιτήσεις του για το χρέος θα ρισκάρει νέα ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, που συνήθως βλέπουν την παρουσία του σαν εγγύηση» σημειώνει ο Νίξον και το κείμενό του καταλήγει πως εκτός αν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι μπορέσουν να συμβιβαστούν, τότε το πιθανότερο είναι πως η Γερμανία θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, είτε να δεχθεί ρύθμιση του χρέους είτε να συνεχίσει στο πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, καθώς «κανείς δεν θέλει ακόμα μία ελληνική κρίση».
«Αυτή είναι μια κατάσταση που το Βερολίνο δεν θέλει να χρειαστεί να αντιμετωπίσει, λίγους μήνες πριν τις εκλογές», επισημαίνει ο Σάιμον Νίξον.