Τα εργασιακά έχουν αναδειχτεί σε μείζον πρόβλημα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και απορρίπτει κάθε αντιστροφή παλαιότερων μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας σαφές ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων του αποτελεί προϋπόθεση για να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα, αναφέρει το ependisinews.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση των συνδικάτων στη διαπραγμάτευση συμβάσεων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο στο τελευταίο σημείο σύγκρουσής που απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία, τα εργασιακά, αναφέρει η Wall Street Journal.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο θέλει να αποκαταστήσει τον ρόλο των συνδικάτων στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις για τομείς της οικονομίας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η σύγκρουση των ιδεολογιών μεταξύ του ΔΝΤ και του ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο τις συμφωνίες που Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται για να δραπετεύσουν από την οκτάχρονη κρίση χρέους, αναφέρει η WSJ.
Μια συμφωνία στο εργασιακό, δημοσιονομικό και σε άλλες πολιτικές θεωρείται από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σαν το πρώτο βήμα στον δρόμο της ανάκαμψης.
Το δεύτερο βήμα, μια συμφωνία επί της αρχής του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2018, θα επιτρέψει στο Ταμείο να επανέλθει στο πρόγραμμα, χορηγώντας νέα δάνεια στην Ελλάδα μετά από ένα κενό τριών ετών.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ημερησία, μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας.
Η WSJ σημειώνει, εξάλλου ότι Έλληνες αξιωματούχοι συζητούν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει μια λύση με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο της Ρώμης το Σάββατο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ωστόσο απίθανο να θέλουν να διαπραγματευτούν για την ελληνική αγορά εργασίας στη Σύνοδο.