Tη συνταγή Τσίπρα-Βαρουφάκη ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal ο δημοσιογράφος Σάιμον Νίξον.
«Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ξεκινήσει με “θύελλα” μετά την καλοκαιρινή διακοπή, κατηγορήστε τον Γιάνη Βαρουφάκη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας, και συμπληρώνει:
«Φαίνεται ότι για ορισμένους Βρετανούς υπουργούς, στην πρώτη θέση της λίστας με τα δημοφιλέστερα βιβλία για το καλοκαίρι ήταν το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών “Ενήλικοι στο δωμάτιο” –ο προσωπικός απολογισμός του της ελληνικής οικονομικής κρίσης, στην οποία “πρωταγωνίστησε” το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιότυπο ήρωα στη Βρετανία. Για τους αριστερούς είναι ο «ηγέτης» της παγκόσμιας αντίστασης κατά της λιτότητας, ενώ για την ευρωσκεπτική δεξιά είναι ο άνθρωπος που έφτασε μια… ανάσα από το μεγαλύτερο «όνειρό τους» -την καταστροφή του ευρώ.
Το εν λόγω άρθρο τονίζει ότι το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών χρησιμοποιείται ως οδηγός από μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, που «ψαρεύουν» πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίσουν το Brexit. «Για πολλούς που είχαν άμεση ανάμειξη με την ελληνική οικονομική κρίση -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αυτή η λεοντοποίηση του κ. Βαρουφάκη είναι σουρεαλιστική.
Βλέπουν την απεικόνιση της θαρραλέας Ελλάδας -που γονάτισε λόγω της άκαμπτης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών την ώρα που οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί της στέκονταν στο περιθώριο, τρομοκρατημένοι ότι θα αποξενώσουν τους Γερμανούς “πληρωτές” τους- ως σοβαρά διεστραμμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, που τιτλοφορείται: «Τι μπορούν να μάθουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit από την Ελλάδα».
«Στην ουσία αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι αυτό: μια λαϊκιστική κυβέρνηση που εκλέχθηκε με δεδομένο ότι μπορεί να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη να διαγράψει τα χρέη της, χωρίς δεσμεύσεις» εξηγεί το δημοσίευμα, τονίζοντας παράλληλα ότι όταν η Ευρωζώνη είπε όχι σε αυτή τη θέση ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ τελικά θα συνθηκολογήσει για να αποφύγει ευρύτερη ζημιά στη ζώνη του ευρώ.
Τελικώς, όμως, η Ελλάδα ήταν αυτή που συνθηκολόγησε και υπέγραψε τη συμφωνία που ήταν στο «τραπέζι» από την πρώτη στιγμή. «Και το μόνο που κέρδισε ήταν να κάνει ζημιά στην δική της οικονομία».
Ο δημοσιογράφος Σάιμον Νίξον ισχυρίζεται ότι όντως υπάρχουν «διδάγματα» που μπορεί να αντλήσει η Βρετανία από την ελληνική κρίση αλλά πρέπει να… προσέξει να μην επιλέξει τα λανθασμένα.
«Η κυβέρνηση έχει εκδώσει σειρά από έγγραφα προτάσεων για το Brexit αυτό το μήνα, τα οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβος ισχυρίζονται ότι δείχνουν ότι η Βρετανία – σε αντίθεση με την Ελλάδα- σκέφτεται εποικοδομητικές προτάσεις για να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις.
Παρόλα αυτά, τα έγγραφα αυτά είναι το ίδιο “ξεφτισμένα” με τα έγγραφα που κυκλοφορούσε ο κ. Βαρουφάκης όταν προσπαθούσε να κερδίσει την εύνοια της κοινής γνώμης» τονίζει το εν λόγο δημοσίευμα.
Καυτηριάζει δε, πρόταση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης αλλά να διατηρήσει τα οφέλη της, τοποθετώντας συσκευές παρακολούθησης σε όλες τις εισαγωγές για να διαπιστώνεται εύκολα εάν προέρχονται από τη Γηραιά Αλβιώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή, μάλιστα, παραλληλίζεται με την… ιδέα του Γιάνη Βαρουφάκη να μετατρέψει σε «πράκτορες» της Εφορίας νοικοκυρές και τουρίστες.
«Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει το εγχειρίδιο Βαρουφάκη και με άλλους τρόπους.
Ο κ. Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός του Αλέξης Τσίπρας σπατάλησαν έξι μήνες προσπαθώντας να παρακάμψουν τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν απευθείας με το Βερολίνο και το Παρίσι – κάτι το οποίο είναι ειρωνικό γιατί η μεγαλύτερη πίεση για συμφωνία ερχόταν από την ίδια την Κομισιόν» τονίζει το άρθρο, που παράλληλα εξηγεί ότι η κ. Μέι και ο υπουργός Ντέιβις φαίνεται ότι έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» για το Brexit είναι πολιτικές συμφωνίες με τους ηγέτες των κρατών μελών.
Μια τακτική που μάλλον δεν θα αποδώσει… καρπούς, καθώς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν τονίσει πολλάκις ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ένωσης. «Και οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται ότι θα κάνουν πίσω για το Brexit, ακόμα και μετά από τις γερμανικές εκλογές» εξηγεί το δημοσίευμα, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα λόγο να κάνει πίσω, καθώς πιστεύει ότι είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει ένα Brexit ή ένα Grexit.
«Το πραγματικό μάθημα που πρέπει να πάρει η Βρετανία από την ελληνική κρίση είναι πως πρέπει να κάνει μια νηφάλια αξιολόγηση του πού θα οδηγηθεί η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς και το κόστος» εξηγεί χαρακτηριστικά το άρθρο, και καταλήγει: «Η κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο να αποφύγει τα λάθη του κ. Βαρουφάκη – αλλά μάλλον δεν είναι αρκετός».