Xωρίς όρια πλέον η τουρκική προκλητικότητα
Την συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει να υποδαυλίζει η Γερμανική Κυβέρνηση, χαϊδεύοντας τα αυτιά Ερντογάν την ώρα που η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η μέχρι σήμερα στάση του Βερολίνου προκαλεί ερωτηματικά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στους εταίρους, καθώς συνεχίζει παρασκηνιακά να βάζει πλάτη στον ταραξία της ευρύτερης περιοχής της νοτιανατολικής Μεσογείου, μια χώρα που αφενός απειλεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αφετέρου αδιαφορεί πλήρως για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ίδια την Ευρώπη, αγνοώντας παντελώς τις αρχές και τις αξίες της.
Στο διήμερο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου σε υψηλούς τόνους το θέμα της αναγκαίας επιβολής κυρώσεων στον κ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομοτράπεζους του, ηγέτες του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι η Τουρκία με την απαράδεκτη στάση της συνεχίζει να διαδραματίζει έναν επικίνδυνο ρόλο αποσταθεροποίησης στα σύνορα της Ευρώπης κι ακόμη πιο πέρα.
Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει για το επίμαχο θέμα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά, χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία είναι υπέρ των κυρώσεων και από την άλλη η Γερμανία διστάζει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία συνολική τοποθέτηση σε πιο αυστηρό ύφος απέναντι στην Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά το θέμα των κυρώσεων θα αξιολογηθεί συνολικά τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τις αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαφή αναφορά ότι νέες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες, καθώς η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Η Κυβέρνηση κινείται πάντως σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα που για μια ακόμη φορά τορπιλίζει τη δυνατότητα διαλόγου. Διότι διάλογος, σύμφωνα με παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης, εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.