Η αύξηση της ζήτησης για χαλκό στην Κίνα θα εξασθενήσει τα επόμενα χρόνια προτού κορυφωθεί γύρω στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, προσφέροντας έναν πιθανό αντιπερισπασμό στις bullish απόψεις των αναλυτών για τις προοπτικές του μετάλλου.
Αν και η Beijing Antaike Information Development κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της ζήτησης από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα βασικό σημείο εστίασης των αισιόδοξων αναλυτών, βλέπει επίσης τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και από τους αγοραστές που στρέφονται προς το αλουμίνιο.
Η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα κατά την πενταετία έως το 2030 υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 1,1%, από 3,9% την πενταετία έως το 2025, δήλωσε ο αναλυτής της Antaike, Yang Changhua, στο συνέδριο του ομίλου στην Wuhan.
Η ένταση των επενδύσεων με βάση τον χαλκό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φθίνει, καθώς οι βιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση του ή να βρουν εναλλακτικά υλικά, πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι βασικοί κίνδυνοι για την εκτίμηση της «κορύφωσης έως το 2030» περιλαμβάνουν τη μελλοντική ενίσχυση των εξαγωγών στην κινεζική μεταποίηση ή τη μετεγκατάσταση εργοστασίων στο εξωτερικό, δήλωσε ο Yang, ωστόσο δεν έδωσε outlook για την παγκόσμια ζήτηση χαλκού.
Η συνδυαστική κατανάλωση χαλκού στην Κίνα από τα ηλεκτρικά οχήματα και τις βιομηχανίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα ανέλθει σε 3,1 εκατ. τόνους μέχρι το 2030, σημείωσε ο ίδιος. Πρόκειται για το 26% της συνολικής ζήτησης της χώρας, από 15% το 2023.