Όλο και λιγότερα είναι τα χαρτονομίσματα ανά τον κόσμο που απεικονίζουν γυναίκες, ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμη λιγότερα μετά τη σταδιακή κατάργηση εκείνων που απεικονίζουν τη βασίλισσα Ελισάβετ στις χώρες της Κοινοπολιτείας.
Σύμφωνα με ανάλυση του Statista, η βασίλισσα Ελισάβετ απεικονίζεται στα περισσότερα χαρτονομίσματα διεθνώς και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες γυναίκες.
Ωστόσο, πριν από περίπου δέκα μέρες η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι στα νέα χαρτονομίσματα που θα εκδοθούν δεν θα περιλαμβάνεται η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά ούτε ο βασιλιάς Κάρολος Γ‘.
Όπως αναφέρει η ανάλυση του Statista, από το 2016 μέχρι το 2023 ο αριθμός των κρατών που απεικονίζουν γυναίκες στα χαρτονομίσματά τους αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας μόλις τα 46 παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, οκτώ χώρες που ήδη έχουν συμπεριλάβει γυναίκες στα χαρτονομίσματά τους, ενίσχυσαν περισσότερο την παρουσία τους σε αυτά.
Από τη δεκαετία του ’90, εκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ η Αυστραλία έχει συμπεριλάβει στα χαρτονομίσματά της άλλες τέσσερις γυναίκες, ενώ στη Νέα Ζηλανδία και στις Μπαχάμες μπορεί να δει κανείς στα χαρτονομίσματα τόσο τη βασίλισσα Ελισάβετ, όσο και μία εθνική προσωπικότητα.
Το 2018 ο Καναδάς άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα της Βαϊόλα Ντέσμοντ, της γυναίκας που έγινε σύμβολο στη μάχη του κατά του ρατσισμού, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να εκδίδει χαρτονομίσματα με τη σημαντική συγγραφέα Τζέιν Όστιν.
Πρόσωπα γυναικών υπάρχουν και σε χαρτονομίσματα στη Λατινική Αμερική, όπως στο Περού και στο Μεξικό, όπου το 2010 προστέθηκαν η Φρίντα Κάλο, καθώς και οι Ερμίλα Γκαλίντο και Κάρμεν Σερντάν το 2019.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στην Καραΐβική, όπου σε επτά χώρες της Κοινοπολιτείας απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα η βασίλισσα Ελισάβετ, τη θέση της οποίας ενδέχεται να πάρουν όχι ο βασιλιάς Κάρολος ή κάποια άλλη υψηλή προσωπικότητα, αλλά φυτά, ζώα και τοπία, όπως έχει ήδη συμβεί στις Βερμούδες.