Σε ποιες περιοχές ανακοινώθηκαν οι δασικοί χάρτες και ποιες ακολουθούν-
Η διαδικασία αντιρρήσεων και πόσο κοστίζουν
Χιλιάδες ιδιοκτήτες που πλήρωναν επί χρόνια ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους, αλλά και αγρότες που καλλιεργούσαν εκχερσωμένες εκτάσεις, θα χάσουν οριστικά την κυριότητα επί των ιδιοκτησιών τους, μετά τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να κυρώσει κακήν κακώς τους δασικούς χάρτες.
Τέτοια ακίνητα ήταν αγροτικές εκτάσεις με κτίρια που είχαν οικοδομική άδεια, αγροτικές εκτάσεις για τις οποίες οι δικαιούχοι τους λαμβάνουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, "οικιστικές πυκνότητες" αλλά και σημερινά δάση, που κάποτε ήταν καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν λόγω αστυφιλίας.
Ο νόμος Χατζηδάκη έδινε το περιθώριο μέσα σε λίγους μήνες να γίνει αναμόρφωση και τροποποίηση των δασικών χαρτών και στη συνέχεια να υποβληθούν αντιρρήσεις, εντός του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, αναφερόταν ρητά ότι "οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πριν την ισχύ του ν. 4685/2020, συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων, μετά την αναμόρφωση και τροποποίηση, αναρτώνται εκ νέου στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των μη αναμορφωθέντων τμημάτων τους".
H διαδικασία της αναμόρφωσης έπρεπε να κλείσει σύμφωνα με τον νόμο 4685/2020 τον περασμένο Αύγουστο, αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού και του κορωνοϊού έχει παραταθεί πολύ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η έγκαιρη υλοποίηση του έργου του Κτηματολογίου και να βρίσκονται προ των πυλών πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, διά του αρμοδίου Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, πριν μερικές μέρες, αποφασίστηκε διά εγκυκλίου ότι οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες δεν αφορούν στο σύνολο των δασικών χαρτών αλλά στο αναμορφωμένο τμήμα. Δηλαδή, οι δασικοί χάρτες, που άρχισαν να αναρτώνται από τις 15 Ιανουαρίου και σταδιακά έως τις 26 Φεβρουαρίου, φέρνουν τους ιδιοκτήτες προ τετελεσμένων, ανοίγοντας παράλληλα και έναν κύκλο γραφειοκρατίας, ταλαιπωρίας και πρόσθετου οικονομικού κόστους.
Αλαλούμ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που είχαν εκκρεμή θέματα με τη δασική νομοθεσία, ενημερώθηκαν από τις διευθύνσεις δασών της χώρας ότι θα ανοίξει ξανά η διαδικασία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί στις 14 Ιανουαρίου 2021.
Σημειώνεται ότι κατά του νόμου Χατζηδάκη και της υπουργικής απόφασης έχουν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις, το ΓΕΩΤΕΕ και οι δασολόγοι, ισχυριζόμενοι ότι αίρεται αναδρομικά η αποδεικτική ισχύς όλων των δασικών χαρτών, (κυρωμένων και μη), προστίθενται αμφιβόλου εγκυρότητας διοικητικές πράξεις και αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών, εξαιρώντας και δασικές περιοχές.
Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 Μαρτίου, ενώ οι δασικοί χάρτες σε ολόκληρη την επικράτεια θα έχουν ανακοινωθεί τμηματικά έως τις 26 Φεβρουαρίου, (σχετικός πίνακας). Ουσιαστικά, το αρμόδιο Υπουργείο παίρνει πίσω τη δική του απόφαση, για να αιτιολογήσει ενώπιον του ΣτΕ τις αλλαγές στη δασική νομοθεσία και για να καταστήσει σαφές ότι οι όποιες αντιρρήσεις αφορούν τους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες.
Έτσι, θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αντιρρήσεων, οι οποίες θα αφορούν στις "οικιστικές πυκνότητες", δηλαδή τις περιοχές, οι οποίες θα είναι οριοθετημένες με μωβ χρώμα και θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την πρώτη ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.
Εκτεθειμένοι κυβέρνηση και Δήμοι
Τουλάχιστον ανεύθυνη είναι η στάση των Δήμων που δεν έστειλαν, ως όφειλαν, τα ρυμοτομικά σχέδια, τις εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες και άλλες πράξεις εφαρμογής, ώστε να συμπεριληφθούν στην αναμόρφωση των χαρτών.
Έτσι, έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, να εξαιρούνται ακόμη και τώρα περιοχές με δασικό χαρακτήρα από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών.
Μόνο και μόνο από αυτές τις παλινωδίες της κυβέρνησης και των Δήμων, περίπου 9.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στον ορεινό όγκο του Πηλίου παραμένουν εγκλωβισμένοι με βάση την απόφαση 1268/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ακύρωση των ορίων οικισμού του ορεινού όγκου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς, που έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης, οι ιδιοκτήτες αυτοί ενημερώθηκαν πρόσφατα από το Κτηματολόγιο κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο!
Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο έως τις 5 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν ένσταση και να επιλύσουν τη διένεξη με το οικείο Δασαρχείο, έτσι ώστε να αναγνωριστούν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα επί των αμφισβητούμενων κτημάτων. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αναβλητικότητα του αρμόδιου Υπουργείου να επιλύσει το θέμα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν σε χιλιάδες αγρότες, που έχουν καταθέσει αίτηση εξαγοράς, καθώς επί χρόνια πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και λαμβάνουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Χιλιάδες ιδιοκτήτες, λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης, κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά το δικαίωμα της υποβολής αντιρρήσεων σε περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη, οπότε θα μπλέξουν σε μια ατελείωτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, καταβάλλοντας και το ανάλογο... τίμημα, που όμως μπορεί να πάει... στράφι!
Οι ιδιοκτησίες που θα χαρακτηριστούν δασικές θα μπλοκαριστούν. Έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη, που το τελευταίο διάστημα ενημερώθηκαν κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου στην περιοχή τους ότι οι εκτάσεις τους είναι δασικές, μάλλον την... πάτησαν!
Αν δεν έχουν υποβάλει αντιρρήσεις, τότε ιδιοκτήτης θα γίνει το Δημόσιο! Εξάλλου, σύντομα θα πάθουν... σοκ και χιλιάδες αγρότες, που έλαβαν επιδότηση πέρσι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για εκτάσεις που είναι δασικές, πιστεύοντας ότι αυτές αποχαρακτηρίστηκαν, αλλά μετά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, αυτές θα παραμείνουν δασικές, γιατί δεν τις κατέχουν με νόμιμες διοικητικές πράξεις!
Σημειώνεται ότι, αν μια έκταση, που το 1945 ήταν αγροτική, φαίνεται σήμερα ως δασική γιατί εγκαταλείφθηκε, τότε ο ιδιοκτήτης
πρέπει να προσκομίσει τα συμβόλαια προ του 1945! Τέτοιες περιπτώσεις είναι... μετρημένες και ως εκ τούτου τα παλιά χωράφια που έγιναν δάσος με την πάροδο των ετών θα περάσουν στο Δημόσιο, ελλείψει παλαιών τίτλων!
Τα 9 μυστικά που πρέπει να μάθουν οι ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων γης εκτός σχεδίου πόλης, ακόμη κι αν είναι καλλιεργήσιμη η έκτασή τους για πολλά χρόνια στις περιοχές ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, πρέπει να παρακολουθήσουν στενά τη διαδικασία και να προσέξουν ιδιαίτερα, ώστε να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους στην αγροτική γη.
Ειδικότερα, ο... οδικός χάρτης, για να... πολεμήσουν στη "μάχη" με το Δημόσιο, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
1. Όποιος ιδιοκτήτης έχει συμβόλαιο για ακίνητο σε κυρωμένο δασικό χάρτη πρέπει να υποβάλει οπωσδήποτε αντίρρηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να το πουλήσει ή να το μεταβιβάσει στα παιδιά του, ούτε να λάβει αγροτικές επιδοτήσεις.
Επιπλέον, όταν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, θα... εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης το Ελληνικό Δημόσιο, οπότε, το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Σε ακίνητο, που είναι εντός δασικής έκτασης, δεν επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομής, η καλλιέργεια και γενικά η αξιοποίηση. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ακόμη και πρόστιμο για φθορά δασικής βλάστησης στον... παράνομο ιδιοκτήτη, όταν το ακίνητο περιέλθει στο Δημόσιο!
2. Ο κίνδυνος για να χάσει κάποιος το ακίνητο, ακόμη και αν έχει συμβόλαια και έχει πληρώσει φόρους, είναι πολύ μεγάλος. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί μηχανικοί, δασολόγοι, δασοτεχνικοί και δικηγόροι, ο δασικός ή και χορτολιβαδικός χαρακτήρας μιας έκτασης αποτελεί κατά
τον νόμο ισχυρότερο τεκμήριο και από τους τίτλους κυριότητας και την καταβολή φόρων, αν και υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις.
3. Ως προς τις "Οικιστικές Πυκνότητες", οι οποίες αφορούν αυθαίρετες οικιστικές περιοχές εκτός σχεδίου, οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί ως οικισμοί, ο νόμος προβλέπει ότι αυτές μπορούν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εάν οι Δήμοι υποβάλουν τα όριά τους.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που στον δασικό χάρτη του ΟΤΑ μιας περιοχής εμφανίζονται με μωβ χρώμα τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων και η ιδιοκτησία περικλείεται απ’ αυτά, τότε ο ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να υποβάλουν αντίρρηση, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε.
4. Όσοι θίγονται πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του Κτηματολογίου, (gis.ktimanet.gr/wms/forestobjections). Εκεί έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο του δασικού χάρτη και μπορούν να πληροφορηθούν εάν η έκταση που τους ενδιαφέρει έχει δασικό ή μη χαρακτήρα.
5. Κάθε θιγόμενος ιδιοκτήτης, κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αντίρρηση με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε ατελώς, είτε πληρώνοντας παράβολο. Επίσης, μπορεί να καταθέσει ατελώς αίτηση για πρόδηλο σφάλμα και να υποβάλει αίτημα εξαγοράς στο Δασαρχείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναζήτηση της καλύτερης λύσης θα προκύψει κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τεχνικό σύμβουλο. Το πρόδηλο σφάλμα και η υποβολή αντίρρησης μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, ενώ η εξαγορά γίνεται μόνον εάν η έκταση εμφανίζεται δασική στον ιστορικό χάρτη του 1945 και με διαφορετική μορφή στην περίοδο του έτους 2007 - 2009.
6. Η ηλεκτρονική δήλωση αντίρρησης υποβάλλεται 105 μέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης των δασικών χαρτών. Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
α. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου.
β. Φωτοτυπία του τελευταίου εκκαθαριστικού της Εφορίας ή του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ, από τον οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του προσώπου που υποβάλλει την αντίρρηση.
γ. Συμπληρωμένο έντυπο αντίρρησης με την απαραίτητη διατύπωση, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τις συντεταγμένες του ακινήτου με ΕΓΣΑ ’87.
δ. Τα εμπράγματα δικαιώματα, (κυριότητα, υποθήκη, δουλεία, προσύμφωνο πώλησης - δωρεάς ακινήτου κ.ά. ).
ε. Το αποδεικτικό πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους.
7. Όσοι έχουν πράξη χαρακτηρισμού, σύμφωνα με την οποία η έκταση είναι μη δασική και στον χάρτη εμφανίζεται από λάθος ως δασική, τότε πρέπει να καταθέσουν αντίρρηση ατελώς στο αρμόδιο Δασαρχείο, μαζί με φωτοτυπία της πράξης και την τελεσίδικη πράξη.
8. Αν οικόπεδο με οικία εμφανίζεται ως δασικό, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταθέσει το αντίγραφο της οικοδομικής άδειας, η οποία να είναι οριστική και να μην έχει ανακληθεί από την οικεία πολεοδομία.
9. Αν κάποιος τακτοποίησε αυθαίρετο κτίσμα και αυτό φανεί ως δασικό, τότε πρέπει να καταθέσει αντίρρηση και όλα τα στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι δασικό. Αν η ένσταση απορριφθεί, τότε δεν ισχύει η πράξη τακτοποίησης και συνεπώς δεν υφίσταται καμία νομιμοποίηση. Ως γνωστόν, ο νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων εξαιρεί τα κτίσματα εντός δασικών περιοχών.
Πότε αναρτώνται οι δασικοί χάρτες ανά νομό και περιφερειακή ενότητα
- Στις 15/01/2021 ανακοινώθηκαν για: Καβάλα, Πιερία, Δράμα, Αρκαδία, Καστοριά, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Εύβοια, Φωκίδα, Αθήνα
- Στις 22.01.2021 ανακοινώθηκαν για: Κέρκυρα, Σάμο, Αργολίδα, Κορινθία, Φλώρινα, Ηράκλειο, Λασίθι
- Στις 29.01.2021 ανακοινώθηκαν για: Λέσβο, Γρεβενά, Σέρρες, Ροδόπη, Δωδεκάνησα, Ξάνθη
- Στις 05.02.2021 ανακοινώθηκαν για: Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Ηλεία, Μεσσηνία, Έβρο
- Στις 12.02.2021 ανακοινώθηκαν για: Δυτική Αττική, (εκτός Δήμου Μεγαρέων), Ανατολική Αττική, Πειραιά, (χερσαίο τμήμα και νησιά Αργοσαρωνικού εκτός της νήσου Σαλαμίνας και εκτός των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων), Κοζάνη
- Στις 19.02.2021 ανακοινώθηκαν για: Ιωάννινα, Άρτα, Χίο, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα, Κυκλάδες
- Στις 26.02.2021 ανακοινώθηκαν για: Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αχαΐα, Λακωνία, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Μαγνησία, Δυτική Αττική, (υπόλοιπο και Δήμο Μεγαρέων), Πειραιά, (Νήσους Κύθηρα, Αντικύθηρα και Σαλαμίνα), Ανατολική Αττική.
Πόσο κοστίζει το Ειδικό Τέλος
Αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες
Επιφάνεια Τέλος
Έως 100 τ.μ. 10 ευρώ
100 - 1.000 τ.μ. 40 ευρώ
1.000 - 5.000 τ.μ. 90 ευρώ
5.000 - 10.000 τ.μ. 180 ευρώ
10.000 - 20.000 τ.μ. 350 ευρώ
20.000 - 100.000 τ.μ. 700 ευρώ
100.000 - 300.000 τ.μ. 1.400 ευρώ
Πάνω από 300.000 τ.μ. 3.300 ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στο "Καρφί".