Σε όλες τις επενδύσεις, το σωστό timing, δηλαδή η επιλογή του πότε θα «μπεις» και πότε θα «βγεις» παίζει τον σημαντικότερο ρόλο που θα κρίνει εάν θα είσαι κερδισμένος. Στα κρυπτονομίσματα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δίχως προηγούμενο «αιματοκύλισμα», με το σημαντικότερο απ’ αυτά, το bitcoin, να κατρακυλά κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων, σχεδόν όλοι είναι χαμένοι.
Χρήματα χάνουν με… τη σέσουλα οι short επενδυτές στα κρυπτονομίσματα, αλλά πλέον και οι long.
Για την ακρίβεια, ακόμα και οι grand masters των cryptos. Οι περιουσίες των επτά κορυφαίων κρυπτο-δισεκατομμυριούχων, όπως των δίδυμων αδελφών Winklevoss συρρικνώθηκαν απο 145 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, σε μόλις 31,4 δισεκατομμύρια, στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg billionaire Index.
Αυτοί που παθαίνουν τη μεγαλύτερη ζημιά
Ιδιαίτερα οι μικροί επενδυτές, οι οποίοι αποφάσισαν να «βουτήξουν» στα κρυπτονομίσματα τους προηγούμενους μήνες, αντιμετωπίζουν τεράστιες -αν όχι συνολικές- απώλειες. Με το bitcoin να πέφτει κάτω από τις 20.000 δολάρια, ακόμα και αυτοί που είχαν επενδύσει στην περίοδο του «big bang] του bitcoin, όταν η τιμή του δηλαδή εξερράγη από τα 1000 στα 20.000 δολάρια, είναι χαμένοι σήμερα. Πολύ δε περισσότερο αυτοί που μπήκαν στις εποχές των υψηλών του, ή επέλεξαν άλλα κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν μεγαλύτερες απώλειες.
Σε αυτό το τριήμερο διακινήθηκαν 555.000 bitcoin σε τιμές μεταξύ 18.000-23.000 δολαρίων, με πολλούς από τους πωλητές να τα έχουν αποκτήσει σε πολύ μεγαλύτερες τιμές -ακόμα και στο peak- γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τη Glassnode ότι κάποιοι αγόρασαν bitcoin με 69.000 και πούλησαν σε τιμή 18.000 δολαρίων. Κάποιοι, καταγράφουν ζημιές ακόμα καί ύψους 75%, σύμφωνα με τη Glassnode.
Σε αυτά προσθέστε και όσους επένδυσαν στο Terra η αξία του οποίου έφτασε από το 1 δολάριο στα έξι χιλιοστά του σεντ, τα «τραβήγματα χαλιών» με κρυπτονομίσματα-απάτες που απλά έκλεψαν τα λεφτά των επενδυτών (όπως το SQUID) και τα εκατομμύρια κρυπτονομισμάτων που κλέβονται από χάκερς (μόνο στην Axie Infinity) εκλάπησαν 625 εκατ. δολάρια σε crypto assets).
Αυτό ίσως να είναι αρκετό για να καταδείξει τον πανικό που επικρατεί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Όχι τυχαία, η αναζήτηση «bitcoin dead» στη Google καταγράφει ιστορικά υψηλά και ο «δείκτης φόβου» περί πλήρους κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων καταγράφει επίσης ιστορικά υψηλά.
Το ερώτημα, λοιπόν, τώρα, είναι εάν θα αποδειχθεί πως ο «κρυπτο-χειμώνας» είναι απλά μια bear market που θα κρατήσει για ένα διάστημα, ή έχουν δίκιο όσοι λένε ότι τα κρυπτονομίσματα βασίζονται στη θεωρία του «μεγαλύτερου χαζού», ή ας το πούμε πιο ευγενικά, «κορόϊδου» (είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μπιλ Γκέιτς ξέσπασε χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη): Βάσει αυτής της θεωρίας, το asset αξίζει όσο μπορείς να πείσεις ένα άλλο κορόιδο να σε πληρώσει για να το αποκτήσει.
Όταν η ροή κορόιδων τελειώσει, ή η εμπιστοσύνη χαθεί σε σημείο που δεν υπάρχουν άλλα κορόιδα, η αγορά είναι ευάλωτη σε μια κατάρρευση…