Ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι ως προς το μισθολόγιο στο Δημόσιο οι ένστολοι και οι πανεπιστημιακοί, μέσω ενίσχυσης του μισθού αλλά και των αυξήσεων σε επιδόματα όπως είπε μιλώντας στα «Νέα» ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
«Ειδικά τα μέλη ΔΕΠ – πέραν των ενισχύσεων που ήδη ανέφερα και οι οποίες θα ισχύσουν και για εκείνους – θα δουν επιπλέον αναπροσαρμογή που θα φτάνει το 5% στον βασικό τους μισθό και μάλιστα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2022. Ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 200 ευρώ.
Σημαντικά ωφελημένα θα βγουν επίσης τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, πέραν των αυξήσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, που ισχύουν και για τους ενστόλους, εκείνοι θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους μέσω της αύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας από 13% έως 27% και της αύξησης του επιδόματος παραμεθορίου κατά 30%» είπε ο υπουργός.
Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πρώτα απ’ όλα είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιπλέον είναι ένας τρόπος – μέσω της δημιουργίας επιπλέον δημοσιονομικού χώρου – να εφαρμοστεί μία ουσιαστική κοινωνική πολιτική αλλά και να μειωθούν οι φόροι για όλους» είπε μεταξύ άλλων.
Τα βασικά μέτρα του σχεδίου σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι:
«Οπως σας είπα, βασιζόμαστε στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Μιλάμε για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών, όλα αυτά έως και τους πρώτους μήνες του 2024. Συνεχίζουμε εντός του 2024 με ψηφιακά μέτρα όπως η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ και η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA. Ενώ θα προχωρήσουν και μέτρα όπως η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025. Δεν πρόκειται να χάσουμε μέρα. Αυτό επιτάσσουν η δημοσιονομική σοβαρότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.