Την ανάγκη αναβάθμισης των προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2021-2023), Κωστής Χατζηδάκης, στη συζήτηση με τίτλο «Δεξιότητες για μια νέα οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
«Φέραμε στο υπουργείο Εργασίας μία φιλοσοφία ότι «πληρώνουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα», φιλοσοφία που αφορούσε και σε αυτούς που πραγματοποιούν την κατάρτιση και αυτούς που δέχονται την κατάρτιση. Έχουμε φτάσει εκεί που οραματιζόμασταν; Όχι, ακόμα. Και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ιδιαίτερα στο θέμα της πιστοποίησης. Πρέπει να κλείσει η “Κερκόπορτα” της πιστοποίησης. Όταν θα έχουμε κανονική πιστοποίηση, τότε θα έχουμε και κανονική κατάρτιση. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κοροϊδία, κάποιοι να παριστάνουν ότι κάνουν κατάρτιση και κάποιοι να παριστάνουν ότι δέχονται κατάρτιση» είπε ο Κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι αν η Ελλάδα θέλει να περάσει στη νέα οικονομική εποχή πρέπει να δώσει έμφαση σε τρεις παράγοντες: ανθρώπινο κεφάλαιο, ψηφιακές δεξιότητες και δια βίου μάθηση. «Δεν επαρκούν οι χαμηλότεροι φόροι, οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μία σύγχρονη εργασιακή νομοθεσία. Η αντίληψη ότι με ένα πτυχίο θα πορεύομαι σε όλη τη ζωή μου είναι ξεπερασμένη. Στην Ελλάδα ακόμα πληρώνουμε τη δεκαετία του ‘80 με τη λογική ότι “μας χρωστάει ο Θεός”. Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή τη νοοτροπία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία στο δημόσιο τομέα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ερωτώμενος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφερε ότι «σαφώς χρειαζόμαστε άμιλλα και περισσότερες επιλογές και τα μη κρατικά πανεπιστήμια μόνο θετικό ρόλο μπορούν να έχουν».
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και μέσω διαρκούς διαλόγου με τους Κοινωνικούς Εταίρους, δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στην υλοποίηση αλλά και στον μελλοντικό σχεδιασμό Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης και επανακατάρτισης για την κάλυψη του κενού δεξιοτήτων που υπάρχει στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, τα λεγόμενα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης, είναι προγράμματα που συνδυάζουν μια σειρά από παρεμβάσεις: Συμβουλευτική – Κατάρτιση – Απασχόληση και επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό ένα πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για κατάρτιση και απασχόληση ανέργων 25-45 ετών. Στο άμεσο μέλλον επίσης, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε δράσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα στις γυναίκες, δράσεις μικροχρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων, δράσεις συμβουλευτικής και επαγγελματικής εμπειρίας σε διάφορες ομάδες ανέργων συμπολιτών μας. Για να πετύχουμε όμως τον στόχο μας, απαιτείται μια συλλογική προσπάθεια, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, του ιδιωτικού τομέα αλλά και των ίδιων των πολιτών. Επιδίωξή μας, να προωθήσουμε την κουλτούρα δια βίου μάθησης και ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και την ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες για όλους. Επενδύοντας στις δεξιότητες των συμπολιτών μας, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας, χωρίς αποκλεισμούς, για όλους τους Έλληνες».
Τη σημασία του να δίνονται οι ευκαιρίες στους εργαζόμενους για επανεκπαίδευση, όπως επίσης τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξουν και οι «περιφερειακές» δεξιότητες που θα πλαισιώνουν την τεχνητή νοημοσύνη τόνισε η Manuela Geleng, Διευθύντρια στη Γεν. Διεύθυνση Εργασίας και Δεξιοτήτων της ΕΕ. «Στην Ευρώπη δεν έχουμε πρώτες ύλες, η ανταγωνιστικότητά μας βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα, στην καινοτομία μας και στην εφευρετικότητα μας. Οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο και η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί, αλλά χρειαζόμαστε και τις δεξιότητες που θα συμπληρώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η λογική σκέψη κλπ.» σημείωσε.
Η Μ. Geleng τόνισε την ανάγκη να δίνονται ευκαιρίες και εργαλεία στους εργαζόμενους που επιθυμούν να καταρτιστούν και να επανεκπαιδευτούν, ενώ σημείωσε και τον καθοριστικό ρόλο της πιστοποίησης των διαφορετικών δεξιοτήτων. «Σε πολλά επαγγέλματα οι επιχειρήσεις χρειάζονται διαφορετικές δεξιότητες και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή των υποψηφίων για μία θέση με ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν τα προσόντα αλλά έχουν τις δεξιότητες για αυτή τη θέση».