Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κακοπαιγμένο σήριαλ διαρκών «ολισθημάτων». Από το ρηχό αφήγημα της «κανονικότητας», στη λογική του «όλοι παρακολουθούμαστε», που προσπάθησε να χτίσει αμέσως μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησής του με το Predator, πέρασε στη ρητορική του ευρωπαϊκού προβλήματος, για να αναγκαστεί τελικά να παραδεχθεί την παρακολούθηση από την ΕΥΠ και να καταλήξει δια στόματος του Πρωθυπουργού στη θεωρία του «νόμιμου λάθους». Με δεδομένες πλέον τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Κυβέρνηση έχει εκτεθεί πια ανεπανόρθωτα -και έχει εκθέσει τη χώρα.
Όσο κι αν ο Πρωθυπουργός προσπάθησε, με το μήνυμά του, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παίζοντας το χαρτί του «ανήξερου», δεν πέτυχε να διαλύσει καμία σκιά. Αντιθέτως, δημιούργησε νέα ερωτήματα, που πληγώνουν βαθιά τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας, τις συνταγματικές αρχές του απορρήτου των επικοινωνιών και της ελευθερίας της έκφρασης.Αυτό που φώτισε βεβαίως ξεκάθαρα ήταν η δική του ευθύνη γύρω από την αντισυνταγματική και παράνομη παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Απέδειξε ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση της χώρας.
Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη επιχειρήθηκε, βεβαίως, να «κλείσει» στον κύκλο των εκλεκτών του κ. Μητσοτάκη, μετά τη «θυσία» του στενότατου συνεργάτη και ανιψιού του, κ. Γ. Δημητριάδη, μετακλητού υπαλλήλου ως Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, ο οποίος και είχε αναλάβει να εποπτεύει τον Διοικητή της ΕΥΠ κ. Π.Κοντολέοντα, που τοποθετήθηκε «με εντολή Μητσοτάκη», παρά την πρόδηλη έλλειψη τυπικών προσόντων. Παρά το γεγονός ότι από το 2019 η ΕΥΠ λειτουργεί μέσα στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός δεν διστάζει να ισχυριστεί ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε, ως πολιτικό προϊστάμενο. Αυτές είναι δύο αντιφάσεις και δύο παλινωδίες με πρωθυπουργική σφραγίδα.
Παρά την γενικότερη κατακραυγή, ήδη εκτυλίσσεται μία νέα πράξη του δράματος. Αφού η αντισυνταγματική επιλογή βαφτίστηκε «νόμιμο λάθος», η κυβέρνηση επιχειρεί «να κάνει το άσπρο μαύρο». Να παρουσιάσει τον κ. Ανδρουλάκη όχι ως θύμα των παράνομων πρακτικών, αλλά ως πρόβλημα, ζητώντας του σχεδόν να βγει να… ζητήσει συγγνώμη που μας απασχολεί Αυγουστιάτικα με αυτήν την ιστορία, καλώντας τοννα… βρει το θάρρος να πει εκείνος γιατί τον παρακολούθησε η ΕΥΠ!
Είναι ξεκάθαρο πως αυτή που πρέπει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις είναι η Κυβέρνηση. Να μας απαντήσει ποιος, πότε, πώς και γιατί θεώρησε έναν ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας, ως ύποπτο για την εθνική ασφάλεια; Άλλωστε, τα παραμύθια περί εμπλοκής ξένων κυβερνήσεων, διαψεύστηκαν επισήμως από τους πρέσβεις Ουκρανίας και Αρμενίας, επιτείνοντας τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας.
Αποκρύπτουν, μάλιστα, ότι οΠρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής ουδέποτε κλήθηκε νομίμως από οποιαδήποτε Αρχή, υπηρεσία ή άλλο αρμοδίως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο προκειμένου να ενημερωθεί για την διαδικασία και τους λόγους παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.
Η πάγια θέση μας είναι«όλα στο φως». Κι αυτό δεν γίνεται ούτε σε κλειστά γραφεία, ούτε σε σκοτεινούς διαδρόμους, χωρίς θεσμική κατοχύρωση. Με ενδεχομένως «κατεστραμμένους φακέλους» και τακτικισμούς, η Κυβέρνηση φαίνεται πως επιχειρεί να συσκοτίσει περαιτέρω την υπόθεση. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ζητούμε εδώ και τώρα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι το μοναδικό φόρουμ της Δημοκρατίας όπου μπορούν να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Αρκεί αυτή η Κυβέρνηση και η ΕΥΠ να πουν όλη την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος.
O Δημήτρης Μάντζος είναι Εκπροσώπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής