Σε ελεύθερη πτώση επιδίδονται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σήμερα Δευτέρα, στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου την περασμένη Παρασκευή επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.
Οι κύριοι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο δέχονται κλυδωνισμούς, ενώ μικρότερου εύρους είναι οι πιέσεις που δέχονται το Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτό του Λονδίνου.
Περί τις 11:40 ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχωρεί κατά 1,73% και έχει διολισθήσει στις 830 μονάδες, απώλειες οι οποίες έρχονται ως συνέχεια εκείνων που υπέστη την περασμένη εβδομάδα.
Ο τζίρος έχει φθάσει τα 6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει αγγίξει το 1,6 εκατ. μετοχές. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες της τάξεως του 1,70%, αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο -1,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί βουτιά υπό του -2,40%.
Ενδεικτικό της σημερινής εικόνας, είναι το γεγονός πως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόλις δύο βρίσκονται σε θετικό έδαφος (Jumbo +1,89%, Σαράντης +0,49%).
Τις εντονότερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-4,64%), Ελβαλχαλκόρ (-3,51%) και Mytilineos (-3,28%).
Η εικόνα στην Ευρώπηfeaφεατ
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου πορεύεται σχετικά αναίμακτα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι απώλειές του φθάνουν το 1,10%.
Αντιθέτως βουτιά της τάξεως του 3% πραγματοποιεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τη στιγμή που η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και δη η βιομηχανία της. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έχει κατέλθει υπό του -2,60%, την ίδια ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι διαπραγματεύεται πέριξ του -2,10%.
Η νέα αναστάτωση από τις κινήσεις της Ρωσίας έχει επηρεάσει και το ευρώ, το οποίο έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών υπό του 0,99 για πρώτη φορά από το 2002.
Πιέσεις στις αγορές εξασκούνται και από τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες σήμερα καταγράφουν άνοδο που έχει φθάσει έως και το 35%.
Από την άλλη, οι επενδυτές έχουν στραφεί στα μέταλλα πολύτιμα και βασικά, καθώς οι τιμές τους κινούνται σήμερα ανοδικά.
Στροφή των επενδυτών καταγράφεται και στα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων σήμερα κινούνται πτωτικά, δικαιολογώντας τον ρόλο τους ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αναταράξεων.