Χωρίς τη «βασίλισσα» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, την παραδοσιακή γαλοπούλα, θα μείνουν φέτος πολλοί καταναλωτές, αφού η βασική παραγωγός περιοχή στη χώρα που είναι η Λάρισα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.
Τα περισσότερα πτηνοτροφεία στην περιοχή έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα πουλερικά να είναι είδος προς εξαφάνιση.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση παραγωγού που έχασε 19.800 πτηνά και δεν μπορεί να προμηθεύσει τους καταναλωτές που του ζητούν γαλοπούλες ενώ ο ίδιος για προσωπική του χρήση θα αγοράσει από αλλού.
Οι ελλείψεις στις γαλοπούλες έχουν εκτινάξει την τιμή του πουλερικού που φτάνει και ξεπερνάει μάλιστα τα 11 ευρώ το κιλό ενώ οι καταναλωτές στρέφονται στις εισαγόμενες ή σε εναλλακτικά είδη κρέατος όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό και το αρνί.
Στη Βαρβάκειο η τιμή του χοιρινού κυμαίνεται στα 5-6,5 ευρώ ενώ το αρνάκι φτάνει τα 10 και 11 ευρώ το κιλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, υπολογίζεται στα 147,15 -152 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 119,25 – 127 ευρώ, δηλαδή αύξηση 20%.