Νέες ισορροπίες αναζητεί πλέον η αγορά ακινήτων, μετά τις αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» και την φρενίτιδα των επενδυτών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Από 1η Αυγούστου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, κάτι το οποίο στρέφει αλλού το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι «κοιτούν» σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν ότι η αλλαγή στους όρους χορήγησης της Golden Visa πυροδότησε «μπαράζ» αγορών ακινήτων καθώς προκάλεσε απότομη αύξηση των ζητούμενων τιμών σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και εκεί όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον.
Οι νέες περιοχές για Χρυσή Βίζα
Ήδη, μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών που στοχεύουν στην απόκτηση της Golden Visa έχουν στραφεί στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον.
Η συσσωρευμένη ζήτηση στις περιοχές των Δυτικών και Ανατολικών προαστίων, αναμένεται να πιέσουν αυξητικά τις τιμές πώλησης, όπως ακριβώς συνέβη σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Νεάπολη και η Κυψέλη.
Επίσης, περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Παλλήνη, το Περιστέρι, ο Γέρακας, έχουν ήδη αρχίσει να ξεπροβάλλουν ως πιθανοί «προορισμοί» για όσους δεν επιθυμούν να επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ.
Το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνιας είτε μακροχρόνιας.
Αντίθετα, το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης.
Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι δήμοι Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.
Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας), όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Μιλούν τα νούμερα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπoυργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του εφετινού πρώτου εξαμήνου έχουν υποβληθεί 4.150 αιτήματα για την αρχική χορήγηση άδειας παραμονής ενώ έχουν γίνει αγοραπωλησίες ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1,03 δισ. ευρώ.
Φέτος τον Ιούνιο εκδόθηκαν 321 αρχικές άδειες, έναντι μόλις 79 αδειών που είχαν χορηγηθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2022, μια αύξηση της τάξης του 306%.
Συνολικά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο εκδόθηκαν 1.886 άδειες, έναντι μόλις 726 αδειών που είχαν εκδοθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία, από τις 9.122 αιτήσεις αρχικής χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής μόνιμου επενδυτή, που υποβλήθηκαν κατά το 12μηνο Ιουνίου 2022 – Ιουνίου 2023, είχαν εγκριθεί μόλις οι 3.229 έως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή μόλις το 35% του συνόλου.
Υπενθυμίζεται ότι χρυσές βίζες έγιναν «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων.
Έκτοτε, έχουν φέρει δισεκατομμύρια καθώς οι εκατομμυριούχοι αναζητούσαν ευκολότερα ταξίδια και άνετες συνταξιοδοτήσεις – μερικές φορές ακόμη και την υπηκοότητα.