Επενδυτικό «μπουμ» παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καθώς είναι μακράν ο πρώτος σε προτίμηση προορισμός για αγορά ακινήτου μέσω της «χρυσής βίζας».
Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, ενώ έντονη κινητικότητα υπάρχει και στα συμβολαιογραφεία της χώρας.
Οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου προκειμένου να προλάβουν να προβούν σε συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στη μειωμένη τιμή των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη άδεια παραμονής, αλλά και το ακίνητο της επιλογής τους από πλευράς τοποθεσίας, πριν το ελάχιστο κόστος αυξηθεί σε 500.000 ευρώ.
Η αλλαγή στη «χρυσή βίζα»
Από την 1η Αυγούστου και μετά, κι εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής και παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στο κέντρο, στα νότια και στα βόρεια προάστια, στη Θεσσαλονίκη, στην Μύκονο και στη Σαντορίνη θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Οσοι έχουν υπογράψει προσύμφωνα έως τις 31 Ιουλίου, θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας και να αιτηθούν την έκδοση της άδειας παραμονής για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023 κινέζοι, Τούρκοι, Λιβανέζοι, Ισραηλινοί και Βρετανοί έσπευδαν να εξασφαλίσουν «χρυσή βίζα» ενόψει διπλασιασμού του μίνιμουμ απαιτούμενου ποσού επένδυσης για την απόκτησή της. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανανέωση στη «χρυσή βίζα» πραγματοποιήσαν Κινέζοι, Τούρκοι, Ιρανοί, Ρώσοι και Ιρακινοί.
Κυρίαρχοι οι… Κινέζοι
Από την έναρξη ισχύος του προγράμματος «χρυσή βίζα» και μέχρι σήμερα, οι Κινέζοι αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία αγοραστών.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία το 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 τα αιτήματα για έκδοση άδειας έχουν ως εξής: Κινέζοι 1.744 άδειες, Τούρκοι 154, Λιβανέζοι 116, Ιρανοί 109, σε Αιγύπτιοι 65 ενώ λοιπές ιθαγένειες 430.
Συνολικά τα αιτήματα για έκδοση είναι 2.618 άδειες διαμονής και για ανανέωση 446 άδειες.
Στους επενδυτές από την Κίνα χορηγήθηκαν 57 άδειες, από Τουρκία 12, από Λίβανο 10, από Ιράν 5, από Αίγυπτο 4 και από λοιπές ιθαγένειες 39 ένα σύνολο 127 το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.
Στην αγορά επικρατεί «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, λίγο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην περσινή ΔΕΘ για διπλασιασμό του ορίου επένδυσης για τη χορήγηση άδειας παραμονής.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» μετά τις αλλαγές από τον Αύγουστο θα μετατοπιστεί σε άλλες περιοχές, όπου θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ.
Ένας λόγος που η Ελλάδα αποτελεί πλέον βασικό προορισμό των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής είναι η διακοπή άλλων δημοφιλών προγραμμάτων.
Πριν περίπου δύο μήνες, δύο χώρες η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα επιτρέπουν πλέον σε εκατομμυριούχους να επενδύουν στις χώρες τους με αντάλλαγμα βίζα.
Η Ισπανία ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξετάζει αυστηρότερους όρους για την χορήγηση χρυσής βίζας σε ξένους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρυσές βίζες έγιναν «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων. Έκτοτε, έχουν φέρει δισεκατομμύρια καθώς οι εκατομμυριούχοι αναζητούσαν ευκολότερα ταξίδια και άνετες συνταξιοδοτήσεις – μερικές φορές ακόμη και την υπηκοότητα.