Στην υπογραφή συμφωνίας ορόσημο προχώρησαν σήμερα Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, Ρωσία και Ουκρανία, βάσει της οποίας θα ανοίξουν τα λιμάνια της δεύτερης στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που δημιουργεί ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας μπορεί να αμβλυνθεί.
Η συμφωνία έρχεται έπειτα από δύο μήνες συνομιλιών με μεσολάβηση τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Τουρκίας και στόχο αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλεσε «πακέτο», το οποίο θα αποκαταστήσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και θα διευκολύνεις τις αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία παρά τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.
Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σε σημαντικούς όγκους εξαγωγών τροφίμων από τρία βασικά λιμάνια της Ουκρανίας –την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και το Γιούζνι. Παράλληλα προσέθεσε ότι ο ΟΗΕ θα δημιουργήσει ένα συντονιστικό κέντρο το οποίο θα παρακολουθεί ότι εφαρμόζεται η συμφωνία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία, αμφότερες από τους κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, εκπροσωπήθηκαν τους υπουργούς Άμυνας και Υποδομών αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή υπογραφής, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας, κράτησε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών αποθηκευμένα και προσάραξε πολλά πλοία, έχει επιδεινώσει τα σημεία συμφόρησης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και μαζί με τις κυρώσεις της Δύσης, έχει πυροδοτήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας τη Δύση και τις κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, δήλωσαν ότι η συμφωνία αναμένεται ισχύσει σε λίγες εβδομάδες.
Η ασφαλής διέλευση από και προς τα λιμάνια θα είναι εγγυημένη σε μια de facto «κατάπαυση του πυρός» για τα πλοία και τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με αξιωματούχο, αν και η λέξη «κατάπαυση του πυρός» δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας.