Πριμ 75.000 δολαρίων για κάθε μωρό που θα φέρουν στον κόσμο δίνει στους υπαλλήλους του ο κατασκευαστικός όμιλος Booyoung στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την πιο έντονη υπογεννητικότητα ανάμεσα σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, πολιτικοί και εταιρείες στην ασιατική χώρα αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για να μετριάσουν το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, γι’ αυτό και ο όμιλος Booyoung καταφεύγει σε εντυπωσιακά κίνητρα για τους εργαζομένους του.
«Αν το ποσοστό γεννήσεων της Νότιας Κορέας παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαφάνιση του πληθυσμού της», είπε ο πρόεδρος του Booyoung, Λι Τζουνγκ Κεούν, στους υπαλλήλους του, τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στη Νότια Κορέα, δηλαδή ο μέσος αριθμός παιδιών που αναμένεται να γεννήσει κάθε γυναίκα στη ζωή της, μειώθηκε από 0,78 το 2022, σε 0,72 το 2023. Μάλιστα, φέτος προβλέπεται να πέσει στο 0,68, αρκετά χαμηλότερα από το 2,1 που ο ΟΟΣΑ θεωρεί απαραίτητο για τη διασφάλιση ενός σταθερού αριθμητικά πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους FT, οι πολιτικοί υπόσχονται οικονομικά κίνητρα για τους υποψήφιους γονείς ενόψει βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα, με σχεδόν όλα τα κόμματα να ανακοινώνουν προτάσεις με γενναιόδωρα επιδόματα στέγασης και φορολογικές ελαφρύνσεις, υποχρεωτική άδεια πατρότητας και διευρυμένες επιδοτήσεις για προγράμματα κατάψυξης ωαρίων.
«Ο χρόνος τρέχει, ελπίζω κάθε κυβερνητική υπηρεσία να προσεγγίζει τα ζητήματα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων με εξαιρετική αποφασιστικότητα», είχε πει τον Δεκέμβριο ο Πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ-γέολ, στους υπουργούς της κυβέρνησης.
Έναν μήνα μετά, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λι Τζαε-Μιουνγκ, ανακοίνωσε τα μέτρα του κόμματός του για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «θέμα επιβίωσης της χώρας. Είναι μια επικείμενη πρόκληση ακριβώς στο κατώφλι μας, όχι μια ανησυχία για το μακρινό μέλλον».
Οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας γίνονται ήδη αισθητές στο στρατιωτικό προσωπικό της Νότιας Κορέας, ο αριθμός του οποίου το 2022 έπεσε κάτω από τις 500.000 για πρώτη φορά. Παράλληλα, σχολεία και πανεπιστήμια ανέφεραν ότι μειώνεται ο αριθμός των μαθητών, ενώ τα νηπιαγωγεία έχουν μετατραπεί σε γηροκομεία.
«Αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στη Νότια Κορέα τώρα δεν είναι το αποτέλεσμα του ποσοστού γονιμότητας 0,7, αλλά του ποσοστού γονιμότητας όταν ήταν 1,2», δήλωσε ο Τα’οι Σεούλ-Γκι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Κορέας. «Θα γίνει πολύ χειρότερο».