Σκέψεις για επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε και στην περίοδο του lockdown κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιτελείς του υπουργείου μπήκαν σε αυτές τις σκέψεις λόγω της απροθυμίας των ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρήσουν σε εθελοντικές μειώσεις ενοικίων και της εξάπλωση του κορωνοϊού που βάζει όλο και περισσότερες περιοχές στον προθάλαμο της καραντίνας.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης πραγματικής οικονομίας.
Δηλαδή η μείωση των ενοικίων θα είναι υποχρεωτική και θα επιβάλλεται παράλληλα με τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασια και τις άλλες παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται στις περιοχές που μπαίνουν σε στο επίπεδο 4.
Αυτό που συζητιέται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να επιβάλλεται υποχρεωτική μείωση ενοικίων και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3. Ωστόσο, δεν έχουνε ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Η επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40% αποτελεί βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου καθώς πρόκειται για μια δαπάνη η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Ήδη η μείωση ενοικίου γίνεται υποχρεωτική στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει την ανταπόκριση που αναμενόταν από πλευράς ιδιοκτητών που λένε χαρακτηριστικά «ακόμα δεν πήραμε τις αποζημιώσεις για τα τις μειώσεις και θα κάνουμε καινούργιες;».
Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.