Οδηγό για την ανάπτυξη από φέτος μέχρι και το 2025 θα αποτελέσουν οι επενδύσεις, αφού μέσα στους επόμενους 33 μήνες η χώρα θα πρέπει να απορροφήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 50 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας κεφάλαια ύψους περίπου 90-100 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο τέλος του 2022 κατά 9 δισ. ευρώ ή 45% φτάνοντας τα 28,5 δισ. ευρώ από 19,6 δισ. ευρώ το 2019. Ως τώρα η αύξηση των επενδύσεων ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση, αφού ήρθε μετά την τεράστια υστέρηση που είχαμε τα τελευταία 12 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει το capital.gr.
Από εδώ και πέρα, η αύξηση των επενδύσεων για να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της ΕΕ θα είναι δυσκολότερη αλλά εφικτή. Κατά την πανδημία, η χώρα ευεργετήθηκε με το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πόρους ύψους 31,7 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά περιορίστηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022, λόγω της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας το 2021.
Τώρα έχουν την ευκαιρία να αυξηθούν ξανά κατά 5 δισ. ευρώ, στα 36,7 δισ. ευρώ μέσω της προσθήκης του Ελλάδα 2.0., του "ελληνικού" REpowerEU. Αυτά τα 36,7 δισ. ευρώ μπορούν να δώσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 60 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι και τα μέσα του 2026, διαφορετικά θα χαθούν άδικα κοινοτικοί πόροι.
Μια δεύτερη πηγή επενδύσεων θα είναι το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, που συνοδεύεται από κοινοτικούς πόρους ύψους περίπου 21 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα κινηθεί πιο αργά μεν, αλλά παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης, πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα των επενδύσεων, οι οποίες θα αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ.
Οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια
Ειδικά οι επενδύσεις ύψους περίπου 22-23 δισ. ευρώ που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της "πράσινης" ενέργειας, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, θα διορθώσουν και ένα μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: Τη μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση που βιώσαμε σε όλο το 2022 μεταφράστηκε σε πρόσθετο κόστος εισαγωγών για καύσιμα ύψους 6 δισ. ευρώ, τα οποία αφαιρέθηκαν από το ΑΕΠ του 2022. Το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό η Ελλάδα να μειώσει τις εισαγωγές κυρίως σε φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο.
Μέσω των επενδύσεων που γίνονται σε ΑΠΕ, η πράσινη ενέργεια θα υποκαταστήσει σταδιακά την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Έτσι, το κόστος των εισαγωγών θα μειωθεί σημαντικά, αυξάνοντας αυτόματα το ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, ακόμη και οι επενδύσεις σε ηλεκτροκίνηση, που βρίσκεται ακόμη χαμηλά στη χώρα μας, κατατείνουν στην ίδια κατεύθυνση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζονται όλο και περισσότερο με ρεύμα από ΑΠΕ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο της ανάγκες της χώρας σε ορυκτά καύσιμα.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις
Η βελτίωση υποδομών και δικτύων της χώρας μέσω των επενδύσεων που θα γίνουν με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσουν τη βάση για τη συνέχιση και της ροής των άμεσων ξένων επενδύσεων, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 3 χρόνια, προς την Ελλάδα. Ήδη, από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει σχηματιστεί ένα "κεφάλαιο" επενδύσεων ύψους 15-16 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν μπει από πέρυσι σε φάση υλοποίησης και θα αρχίσουν να έχουν σύντομα θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση και το ΑΕΠ.