Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. Όμως αυτός ο εθνικός στόχος δεν επιτυγχάνεται με όσα περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Ποτέ τα οριζόντια μέτρα δεν απέδωσαν δικαιοσύνη. Δεν πρέπει λοιπόν να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες. Την ώρα που οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν ισονομία, το οικονομικό επιτελείο φέρνει ένα σχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά σε καμία περίπτωση την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.
Αυτό εξάλλου τονίσαμε οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία οφείλουν να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που τα πραγματικά τους εισοδήματα μπορεί να κινούνται και κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού. Άρα δεν είναι δίκαιο το σύστημα που προωθείται για τη φορολόγηση τους. Επίσης δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει ότι μία επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχει επιτυχία. Οπότε θεωρούμε αδικία να φορολογείται κάποιος με βάση το τεκμαρτό του εισόδημα.
Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, πρέπει να υπάρξει ένας ουσιαστικός και τίμιος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την εκπόνηση ενός νέου φορολογικού σχεδίου. Είμαστε οι πρώτοι που το ζητάμε, καθώς κάθε παραβατική συμπεριφορά που αποσκοπεί στην αποφυγή της καταβολής φόρου ουσιαστικά προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά και κατά κύριο λόγο πλήττει τους πιο «μικρούς». Είναι πολλές οι περιπτώσεις μεγάλων φοροφυγάδων και εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση.
Μία από τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν και που θα βοηθούσαν και στην αλλαγή της φορολογικής κουλτούρας, είναι η παροχή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων και κυρίως για τη μείωση της χρήσης μετρητών.
Πολλοί φορολογούμενοι ζητούν από τον ελεύθερο επαγγελματία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών, να πληρώσουν με μετρητά αλλά μικρότερο πόσο και χωρίς απόδειξη. Και αυτό γιατί τα έξοδα που κάνουν δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Αν όμως υπολογίζονταν στις φοροαπαλλαγές, τότε θα είχαν επιπλέον κίνητρα να χρησιμοποιήσουν «πλαστικό» χρήμα και κυρίως να απαιτήσουν το κόψιμο απόδειξης για κάθε συναλλαγή που κάνουν.
Γενικότερα, η μειωμένη χρήση μετρητών μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όμως και σε αυτόν τον τομέα απαιτούνται στοχευμένες δράσεις. Για παράδειγμα, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να υπάρχουν τόσο υψηλές τραπεζικές προμήθειες στη χρήση των POS. Ειδικά για συναλλαγές που γίνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ. Δεν μπορεί το ποσό της προμήθειας να ξεπερνά το περιθώριο κέρδους. Η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες, ώστε να μειώσουν τα ποσοστά των προμηθειών τους, τα οποία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλα βάρη. Ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας και της έλλειψης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Οτιδήποτε άλλο επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
* O Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου είναι Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α) και Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά